Rosacea

Innehållsförteckning (klicka för att komma till önskad sektion)

Vad är Rosacea?

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som som generellt kännetecknas av ansiktsrodnad, vidgade blodkärl, akneliknande utslag och svullnad. I Sverige drabbar rosacea 5-7% av befolkningen där majoriteten är över 30 år. Det mesta kring rosacea inklusive dess orsak är fortfarande lite av ett mysterium, vi vet däremot att det finns en genetisk betingad faktor. 

Det finns däremot olika orsakssamband som lagts fram av forskare inom rosacea. En teori går ut på att de små blodkärlen i det drabbade området inte får tillräckligt med stöd på grund av att bindevävnaden har brutits ner vilket leder till en kärlutvidgning. Det verkar också ske en slags förtunning i huden vilket gör blodkärlen mer synliga och en rodnad uppstår.

Rosacea ansikte

Symptom av rosacea

Rosacea drabbar oftast de centrala delarna av ansiktet, men ibland även på panna, haka och näsa. Rosacea brukar börja med en lätt tillfällig rodnad som eventuellt utvecklas till en mer omfattande permanent rodnad i huden. Rodnaden kan få en påföljd av små knottror eller kvisslor som kan misstolkas för akne, men tillskillnad från akne får man inga vita eller svarta pormaskar. 

Rosacea kan även ge ögonbesvär, en del har bara besvär i ögonen och inte på huden. Ögonen blir ofta röda, kliande och ljuskänsliga. Hos andra kan huden bli svullen eller forma små tunna ytliga ådernät på grund av brustna blodkärl (telangiectasia). De här är vanliga symptom på rosacea:

 • Rodnad, framförallt i ansiktets centrala delar.
 • Ökad glans i ansiktet.
 • Torrhet i ansiktet, eller en känsla av att huden är tight och stram.
 • Papler och pustler. 
 • Talengiektasier (Tunna ytliga ådernät). 
 • Förstorade porer. 
 • Svullnad i ansiktet, speciellt näsan. 
 • Ögonbesvär.
 • Hyperkänslighet mot kosmetika, krämer och solskyddsmedel.
 • Sveda och hetta i ansiktet. 
Orsaker till rosacea

Olika typer av Rosacea

Rosacea består av en rad olika symptomer men delas in i två komponenter som är sammanlänkade. Den första komponenten är vaskulär, vilket innebär att blodkärlen är inblandade. Personer med vaskulär rosacea har en avvikelse i sina blodkärl som gör att de enkelt blir röda i de centrala delarna av ansiktet. Symptomer av rosacea som innan kom periodvis kan tillslut bli mer permanenta då blodkärlen har blivit utvidgade. Det kan även bildas fläckvis rodnad eller fina linjer (telangiektasier). 

Den andra komponenten är en inflammatorisk reaktion i ansiktets talgkörtlar. Hur och varför detta händer är ett mysterium men man tror att det beror på rodnaden. Vad vi däremot vet är att den inflammatoriska reaktionen orsakar akne rosacea som visas i två olika former, papler och pustler. Papler är små röda finnar och pustler är varfyllda. Det är viktig att särskilja rosacea akne med vanlig akne då det finns en saknad av pormaskar och komedoner som existerar hos personer med vanlig akne. 

olika typer av rosacea

De olika symptom av rosacea delades tidigare upp i kategori 1-4 men är numera ersatt med indelningen av olika benämningar baserat på symptom. Här är följande benämningarna:

Erytem Rosacea: Denna typ av Rosacea finns hos i stort sett hos alla Rosacea patienter. Det övergripande symptomet är hudrodnad en varm, stickande eller svidande känsla. Symptomet av Erytem visar sig allra oftast på kinderna. 

Papulopustular rosacea: Utgör cirka 25-40% av alla personer med rosacea och sitter oftast centralt på ansiktet. Denna typ av Rosacea kan förväxlas med akne eftersom den ofta orsakar både ytliga och djupt sittande papler och pustler.

Papulopustular rosacea kan behandlas med antibiotika i tablettform eller i kräm direkt mot huden. Det ytliga blodkärlen som blir kvar kan behandlas med laser som du själv får betala för. 

Okulär Rosacea: Minst hälften av alla personer med rosacea har okulär rosacea vilket orsakar ögonbesvär som kan kopplas samman med sjukdomen. Faktum är att cirka 20% får ögonsymptom innan de får hudsymptom.

Ögonen kan svida och bli röda, de kan också bli ljuskänsliga och kännas gryniga. En känsla av att man har något i ögat förekommer också. Andra symptomer som kan uppstå är irritation i ögonlockskanterna, fjällande hudavlagringar i franskanten och vaglar. Det händer i sällsynta fall att hornhinnan påverkas vilket kan skada synen. 

Farmatös Rosacea: Även kallad rinofyma, gör att vävnaden på näsan växer på ett abnormt sätt. Studier visar ett samband med kronisk svullnad (lymfödem) som kan uppkomma vid Rosacea. Rodnaden leder till en ansamling av vätska under huden eftersom lymfsystemet inte kan transportera bort vätskan på ett effektivt sätt, vilket i sin tur leder till att vävnaden växer.

Farmatös rosacea kännetecknas av små knölar som uppkommer på näsan som blir större med tiden och får en rödlila ton. Överskottsvätskan i det yttersta hudlagret kan även leda till att andra delar av ansiktet svullnar, såsom svullna ögon eller påsar under ögonen. 

Faktorer som kan ge ökade rosaceabesvär

Det som gör Rosacea så frustrerande är att nästan vilken mat, dryck eller aktivitet som helst kan utlösa symptomen, det är ofta väldigt individuellt. Det finns en rad olika triggerfaktorer hos personer med rosacea och du får själv göra detektivarbetet. Men bli inte panikslagen, det finns stor chans att du bara reagerar på några enstaka faktorer. Här kommer några vanliga orsaker:

Mat som triggar rosacea

Mat och dryck

De första triggerfaktorer personer med rosacea brukar lägga märke till rör specifika sorter av mat och drycker. Alkoholhaltiga drycker är en vanlig triggerfaktor, men den är inte universell. En del reagerar på alla typer av alla typer av alkoholhaltiga drycker, medan andra bara reagerar på vissa sorter.

Andra typer av drycker som kan framkalla rosacea symptomen är varma drycker som kaffe och te. Boven i dramat är inte kaffet eller te i sig, utan snarare hettan. Gör det till en vana att vänta några minuter innan du dricker dina varma drycker så dem hinner svalna. Även starka kryddor eller såser brukar ofta utlösa en reaktion hos personer med rosacea. Nedan listar vi mat och drycker som är vanliga triggerfaktorer hos många personer med rosacea idag:

 • Alkoholhaltiga drycker
 • Kryddstark mat, särskilt chili och peppar. 
 • Tomater.
 • Choklad.
 • Citrusfrukter. 
 • Marinader (beroende på ingredienser). 
 • Rökt mat. 
 • Vinäger. 
 • Sojasås.
 • Varma soppor. 
 • Ost, och ibland andra mejeriprodukter som yoghurt. 
 • Tonfisk på burk. 

Väder

Alla klagar ibland på vädret, speciellt i Sverige men för personer med rosacea kan det vara befogat eftersom vädret påverkas sjukdomen i stor utsträckning. Vilket typ av väder som har en negativ inverkan variera från person till person. För vissa kan det även vara växlingen av temperaturer, exempelvis att komma utifrån en varm dag till ett luftkonditionerade hus med låg temperatur. Solen försämrar ofta sjukdomen oavsett temperaturer. En kall och hård vind kan få nästan vilket ansikte som helst att blossa. 

Väder som orsakar rosacea

Det finns självklart olika sätt du skydda dig mot vädrets inverkan på din rosacea. För att skydda dig mot solens strålar så kan du använda solskyddskräm. Det finns två typer av solskyddsmedel (kemiska och fysikaliska) som skyddar både mot UVA- och UVB-strålar, men de fungerar på olika sätt. Den ena innehåller kemiska ämnen som absorberar strålarna och den andra innehåller ämnen som blockerar solens strålar genom att reflektera bort dem.

Fysikaliska solskydd är oftast mer skonsam mot rosaceahud. Befinner du dig på en varm plats och du känner att du börjar bli överhettad kan suga på is, dricka kalla drycker eller badda ansiktet med kallt vatten vara till stor nytta. 

Träning

Det råder ingen tvekan om att träning orsakar flusher, men inte heller om att träning är viktigt för ditt psykiska och fysiska välmående. Använd inte din rosacea som en ursäkt till att ligga kvar på soffan, personer med rosacea är inte sjuka, svaga eller begränsade på något sätt. Vi vill verkligen understryka att du bör fortsätta med regelbunden träning, du kan däremot göra vissa förändringar i din träning.

Se till att träna i en sval lokal med bra luftkonditionering och att ha kallt vatten och isbitar nära till hands. Du kan också hälla kallt vatten i en sprayflaska och spraya ansiktet när du känner dig överhettad. 

 

Träning som påverkar rosacea

Läkemedel

Vissa mediciner som används för behandling av hjärt och kärlsjukdomar s.k kärlvidgare kan orsaka rodnad och försämra rosacean. Om du tar denna typ av medicin kan du ta upp det med din läkare där ni tillsammans kan försöka hitta en alternativ behandling eller byta medicinen. Topikala steroider som skrivs ut för behandling av rosacea kan också orsaka stora problem. Till en början tycks de dämpa inflammationen i huden, men i slutändan förvärrar de bara rosacean.

Stress

För många människor är stress en vanlig faktor som triggar igång rosacean. Stress är ett komplicerat ämne i sig och många brottas med att försöka hålla sin stress i styr. Om det inte räckte med stressen vi upplever i vår vardag kan rosacea med dess symptom och livsstilsförändringar i sig framkalla en enorm stress. För att må bra inombords och för ditt ansiktes skull måste du lära dig hantera stressen i ditt liv. I detta blogginlägg kommer vi tyvärr inte gå in på hur du kan hantera stress men läs mer hos 1177 eller boka en tid hos din husläkare eller psykolog.

Vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga?

Om du har fått diagnosen rosacea och behandlas för det har det förmodligen gått till ungefär såhär: Du har besökt en hudläkare, som efter inspektion sagt att du visar klassiska symptom på rosacea. Läkaren har sedan skrivit ut ett recept på antibiotika och en antiinflammatorisk kräm. I de flesta fall lindras symtomen av antibiotika inom en till två veckor. En del upplever att behandlingen fungerar bra och fortsätter med den under en längre tid medans andra upplever att effekten uteblir och börjar söka efter andra behandlingsalternativ.

Antibiotikabehandlingen brukar så småningom uteslutas på grund av dess biverkningar vilket inkluderar svampinfektioner och tarmbesvär. Då är det aktuellt med andra alternativa behandlingar vi går igenom nedan. 

Se över din kost

Rätt kost och näring kan minska din Rosacea väsentligt. Många livsmedel, örter och kosttillskott är bra för din hud, medan andra livsmedel och ämnen är skadliga. För att du och din hud ska må bra krävs det att du intar näringsrik och hälsosam mat varje dag.

Mat som är bra för rosacea

Genom att inta de nyttiga näringsämnen som naturen har att erbjuda skapar du bra förutsättningar för att hålla din rosacea i styr. Nedan listar vi några livsmedel som är rika på näringsämnen och förebyggande av rosacea:

 • Grönsaker
 • Rikligt med lök och vitlök
 • Måttliga mängder färsk frukt
 • Protein från djurriket - fisk, kyckling, rött kött och ägg. 
 • Baljväxter
 • Nötter t.ex mandlar, hasselnötter och valnötter
 • Fullkornsspannmål, som behandlats så att deras matsmältninghämmande egenskaper reducerats eller tagits bort

Känner du att du inte får i dig tillräckligt med näringsämnen via kosten så kan kosttillskott vara en stor nytta. Vi vill understryka vikten av att få i sig så mycket näring så möjligt genom maten och låta kosttillskottet vara just ett tillskott till din kost. Det finns väldigt många näringsämnen i mat som inte går att reproduceras i form av kosttillskott. 

Hudvårdsrutin för rosaceatillstånd

När du testar på nya hudvårdsprodukter är det viktigt att du känner efter hur din hud reagerar. Använd endast hudvårdsprodukter med naturliga ämnen och kärlsammandragande egenskaper för att motverka rödheten. Krämen bör häller inte förtunna huden på något sätt eller täppa till talgkörtlarna. 

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som kan skydda huden från miljöpåverkan. En del kan uppleva att C-vitamin produkter irriterar huden. Det kan vara formen av C-vitamin eller något annat ämne i produkten.

Man kan oftast komma runt problemet genom att använda en produkt som inte är sur, nämligen magnesiumaskorbylfosfat. Detta är ett vattenlösligt C-vitaminderivat som har en mer lugnande och icke-irriterande effekt på huden än vanlig vitamin C.

Laserbehandling

Det finns många olika typer av lasrar som används för olika hudbesvär. Användningsområdet för varje typ av laser styrs av dess specifika våglängd och ljusenergi. Laser har använts i många år för att behandla rosacea telangiektasier. Så här fungerar det: När lasern riktas mot huden absorberas ljusenergin av olika pigment i huden. Vid rosacea är det pigmentet hemoglobin som är viktigt. När ljuset träffar blodkärlen hettas de upp, varpå kärlväggarna förstörs och försvinner. 

Laserbehandlingar ger goda resultat men räkna med att du kommer se ut som du gått några ronder i en boxningsmatch efter behandlingen. Återhämtningstiden ligger oftast på 1-2 veckor. 

Laser mot rosacea

Alternativ behandling till laser är intensivt pulserat ljus (IPL).  Skillnaden mellan laser och IPL är att IPL använder intensivt pulserande ljus i olika våglängder som möjliggör penetration även i de djupare skikten av huden.

Detta möjliggör det för ljuset att träffa trasiga blodkärlen i djupare skikt utan att närliggande hud påverkas. Laserns kapacitet är mer begränsad när det gäller hur djupt den kan nå och vad den kan behandla medan IPL går att anpassa efter användarens behov.

En mer skonsam och icke invasiv lösning till Laserbehandling eller IPL är LED-Ljusterapi. LED-ljusterapi använder ljusenergi som inte tvingar sig på huden vilket resulterar i att det inte medför några bieffekter samtidigt som det effektivt reducerar din rosacea. Läs mer om LED-Ljusterapi HÄR

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras