Rynkor på näsan

Rynkor på näsan uppstår på grund av rörelser av ansiktsmuskulaturen i näsan som kallas nasalis. Med åren så börjar produktionen fiberproteiner i ansiktet sakta avta vilket kan orsaka att tillfälliga rynkor eller veck i näsan blir permanenta. Fiberproteiner som spelar en viktig roll i att hålla huden elastisk kallas kollagen och elastin. Hur tydligt dina rynkor på näsan visar sig beror på en rad olika faktorer som rökning, solexponering och arvsanlag vilket är ett av de avgörande. 

Rynkor på näsan visar sig oftast på näsans övre del in mot ögonvrån eller linjer som går från näsan till sidan av munnen och kallas nasolabiala veck. Även fast rynkorna på näsan är en naturlig del av åldrandet så upplever ändå många det som störande då det kan få ansiktet att se trött och slitet ut. Önskar man då eller i motverkande syfte behandla rynkorna på näsan så finns det en rad olika behandlingar tillgängliga. 

Behandla rynkor och linjer på näsan

Botox och fillers för rynkor på näsan

Rynkorna eller vecken på näsan går att behandla med botox eller fillers. När man behandlar rynkorna på näsan med fillers injicerar man ofta hyaluronsyra som slätar ut och skapar volym i området, samtidigt stänger man tillfälligt av nervsignalerna i muskulaturen så musklerna inte drar ihop sig. Detta leder till att rynkorna snabbt slätar ut rynkorna och förhindrar nya rynkor ifrån att formas. 

Patienter rapporterar mild smärta och injektionsområdet kan bli rött, svullet och få blåmärken efter behandlingen. Det tar vanligtvis 1-2 veckor tills Botulinum toxin behandlingen har lagt sig och du ser det slutliga resultatet. Behandlingen behöver repeteras efter 4 månader för att uppnå optimala resultat.

Botox och fillers för rynkor på näsan

Antirynkkrämer för rynkor på näsan

Antirynkkrämer innehåller ämnen som Retinoider, vitamin C och hyaluronsyra som tillsammans syftar till att motverka rynkor. Hyaluronsyra jobbar som ett fuktgivande medel mellan kollagen och elastin fibrerna som också triggas igång när vätskan absorberas av huden. Med den ökande produktionen av dessa fiberproteiner kan huden aktivt förebygga och släta ut rynkor samt återfå sin elasticitet. 

Antirynkkrämer för rynkor på näsan bör användas som som ett komplement till din omfattande hudvårds rutin och inte som en ersättare. Antirynkkrämer har även en lugnande effekt på inflammerad hud och påsar under ögonen. 

Antirynkkräm för rynkor på näsan

Laserbehandling för rynkor på näsan

Laserbehandling för rynkor på näsan syftar till att trigga igång hudens naturliga reparationsprocess vilket slätar ut existerande rynkor på näsan och föryngrar huden. Laser som används för reducering av rynkor är oftast en ablativ laser. En ablativ laser skapar mikroskopiska hål i läderhuden för varje laserpuls som avfyras. Lasern skapar värme som hettar upp vätskan i huden vilket leder till att ett tunt lager försvinner för varje laserpuls. Omkringliggande hud förblir opåverkad vilket leder till en snabbare läkningsprocess. Behandlingen medför ett antal nackdelar som svullnad, rodnad och sårskorpor på det behandlade området. Innan behandling krävs det att du konsulterar med en hudspecialist för att tillsammans komma överens om laserbehandling är aktuellt för dig. 

Laserbehandling för linjer och rynkor på näsan

En mer skonsam behandling inte tillkommer med några större ingrepp på huden är LED-Ljusterapi. Led-Ljusterapi använder ljusenergi som inte tvingar sig in på cellen vilket inte medför några bieffekter samtidigt som det aktivt reducerar och förebygger rynkor på näsan. Ljuset fördelas jämnt mellan olika lysdioder som når hudens olika lager beroende på vilken våglängd du använder. Läs mer om LED-Ljusterapi HÄR.

Så kan du själv minska eller förebygga dina rynkor på näsan

Du kan absolut minska och förebygga rynkor på näsan att uppstå genom att införskaffa dig en ordentlig hudvårds rutin och göra vissa livsstilsförändringar. När vi pratar om livsstilsförändringar syftar vi på att undvika saker som kan framkalla rynkorna på näsan i förtid eller intensiteten på dem. Nedan listar vi några av de vanligaste orsakerna som kan framkalla rynkor och linjer på näsan. 

Rökning: Rynkor på näsan är vanligt förekommande bland rökare. Rökning innehåller kemikalier som aktivt bryter ner fiberproteiner och torkar ut huden. Rökning utarmar även huden på vitamin C. Försök trappa ner eller sluta helt med rökningen för att bibehålla en frisk hud. 

Solexponering: För frekvent exponering av solens UV-strålar framkallar rynkorna i förtid. UV-strålning samlar fria radikaler i cellmembranet och bryter ner kollagen och elastin. Detta leder till att rynkor på näsan enklare bildas. Med det sagt så behöver du alltid skydda dig mot solen genom att använda solkräm och inte vistas i solen under dagens starkaste soltimmar.. 

Brist på sömn och stress: Dessa faktorer kan resulterar i en sämre hud överlag. När vi lever i konstant stress så höjs kortisolnivåerna i kroppen vilket hindrar huden från att inflammation i cellerna. Dålig söm är även associerat med dålig blekare hud. Försök att minska stressen i ditt liv och införskaffa dig ordentliga sömnrutiner

KONTAKTA EN HUDSPECIALIST

Rynkor på näsan är harmlösa och allra oftast inte ett tecken på något allvarligt underliggande medicinskt tillstånd. Upplever du rynkorna ändå som störande och vill vidta åtgärder som kräver större kosmetiska ingrepp på huden så behöver du i första hand kontakta en legitimerad läkare eller hudspecialist. Ni kan tillsammans komma överens om vilka behandlingar som kan vara aktuella för just dina behov. 

Vi rekommenderar att du först införskaffar dig en ordentlig hudvårds rutin och gör vissa livsstilsförändringar. Antirynkkrämer jobbar väldigt effektivt mot att förebygga och släta ut rynkor samtidigt som du kan minska stressen i ditt liv och motionera regelbundet. 

Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss på support@rosalieve.com. Testa även vårt antirynkserum som jobbar effektivt mot att dämpa rynkor runt munnen samt påsar under ögonen.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras