LED-ljusterapi för rosacea

LED-ljusterapi har genom tusentals kliniska studier visat en gynnsam effekt mot en rad olika hudbesvär som bl.a rosacea. Led-ljusterapi som behandling har funnits hos privata kliniker under en längre tid men har under de senaste åren ökat i popularitet och säljs numera av varumärken direkt till privatpersoner. 

LED-ljusterapi fungerar genom att rikta koncentrerad ljusenergi i olika våglängder som träffar hudens vävnader. Då ljuset är icke-invasivt (tvingar sig inte på huden) är den fullständigt säker att användas för hemmabruk och du behöver inte konsultera med en hudläkare eller sjuksköterska för att genomgå behandlingar. På grund av denna princip har LED-Ljusterapi exploderat i popularitet med en uppsjö av nya varumärken på marknaden och kändisar som skyltar med sina LED-Ljusterapi masker. 

LED light therapy against rosacea

Hur fungerar LED-Ljusterapi mot rosacea

Mycket kring rosacea inklusive dess orsak är lite av ett mysterium, vi vet däremot vad som händer i huden i samband med ett rosacea utbrott. Rosacea besvär varierar från person till person men generellt brukar rosacea kännetecknas av ansiktsrodnad, vidgade blodkärl och akneliknande utslag samt svullnad. Rosacea börjar oftast som en lätt, tillfällig rodnad som eventuellt utvecklas till en mer synlig permanent rodnad. 

LED-ljusterapi är en skönhetsbehandling som verkar genom att lugna rodnad, reducera tjock hud samt lugna irriterad och inflammerad hud. Ljuset som genereras från de olika lysdioderna fungerar genom att dra ihop vidgade kärl. LED-ljusterapi bör inte användas som en ersättare till din nuvarande hudvårds rutin utan mer som ett komplement. Har du besökt en hudläkare där det har fastställts att du har rosacea kan ni tillsammans diskutera en omfattande handlingsplan som inkluderar LED-ljusterapi. 

LED-ljusterapi mot rosacea. Rosacea fösvann

Det är upp till dig att göra detektivarbetet för att identifiera dina personliga triggerfaktorer vilket kan inkludera mat, dryck, väder eller olika hudvårdsprodukter. När du identifierat dina triggerfaktorer och gjort vissa livsstilsförändringar kan LED-ljusterapi hjälpa dig på traven.  

Det finns en rad olika behandlingar tillgängliga mot rosacea som inkluderar orala läkemedel, receptbelagda krämer och laserbehandlingar. Många personer väljer att inte fortsätta med läkemedel som antibiotika, då det bara fungerar till en början då effekten avtar efter ett tag. Antibiotikabehandlingen brukar så småningom uteslutas på grund av dess biverkningar vilket inkluderar svampinfektioner och tarmbesvär. 

Effektiv behandling mot rosacea

För behandling av tunna ytliga ådernät som ofta uppstår hos personer med rosacea brukar en laserbehandling vara aktuellt. Laser använder ljusenergi som tvingar sig in i huden och absorberas av olika pigment. Vid rosacea är det pigmentet hemoglobin som är viktigt. När ljuset träffar blodkärlen hettas de upp, varpå kärlväggarna förstörs och försvinner.

Laserbehandling mot rosacea är väldigt effektivt men kostar en hel del och du får räkna med att se ut som du har gått några ronder i boxningsmatch efter behandlingen. Återhämtningstiden ligger på 1-2 veckor. LED-ljusterapi kan även vara en alternativ behandling till laser. Du ser inte samma drastiska resultat efter bara en till två behandlingar, men du ser goda resultat med konsekvent användande.

Vilka typer av rosacea fungerar LED-ljusterapi bäst på

Alla färger har olika våglängder som är gynnsamma mot olika hudbesvär. När det kommer till rosacea är det främst röd ljusterapi (red light therapy) och infrarött ljus som ligger i fokus. Röd ljusterapi fungerar genom att lugna irriterad hud, penetrera vävnaderna för att minska synliga blodkärl i ansiktet och minska inflammation. 

Rosacea ansikte

Solenergin som absorberas av cellerna påskyndar hudens naturliga läkningsprocess vilket reparerar skadad hud och ger ditt ansikte ett nytt lyster. Ljuset triggar även igång kollagenproduktionen vilket är kroppens byggstenar som bidrar till en frisk och hälsosam hud. Sammanfattningsvis hjälper röd ljusterapi med följande:

  • Minskar inflammation i huden
  • Lugnar irriterad och rodnande hud
  • Minskar vidgade blodkärl i ansiktet orsakade av rosacea
  • Reducerar inflammation i huden

Även blå ljusterapi (blue light therapy) har visats ha gynnsamma effekter på framför allt Papulopustulös rosacea. Det blåa ljuset har en lägre våglängd som riktar sig mot det övre lagret av huden. Detta är vanligtvis den del där papler och pustler skapande bakterier lever och talgkörtlarna har sin öppning. Det blå ljuset skapar en kemisk reaktion när det träffar hudens porfyriner vilket dödar C-akne. Ljuset har en läkande effekt på huden som hjälper reducera ärr.

Hur får jag ut det mesta ifrån mina LED-ljusbehandlingar mot rosacea

Nyckeln till goda resultat med LED-ljusterapi är konsekvent användande i kombination med din omfattande hudvårdsplan. Varje färg har en specifik våglängd, se till att du väljer rätt färg för dina specifika hudbesvär. När du valt färg håller du fast vid den färgen under en längre tid innan du byter till en annan färg.

Olika våglängder av LED-Ljusterapi för rosacea

 

Läs mer om effekterna de olika färgerna har på huden så kan du enklare förstå vilken färg som kommer att vara effektiv för just dina hudbesvär. Avståndet på lysdioderna, våglängd och energinstyrka spelar också roll. Rosalieve Ljusterapi mask har en ergonomisk form som ligger bekvämt på huden med bestrålning genom 150 led-lampor.

Kolla upp varumärket du köper din LED-ljusterapi mask ifrån och säkerställ att den är CE-märkt och garanterad. Det finns väldigt få bieffekter rapporterade med LED-ljusterapi men en oreglerad produkt kan ställa till problem för dina nuvarande hudbesvär. Det är även viktigt att masken har en ergonomisk form och ligger bekvämt nära huden för att ljuset lättare ska kunna tränga sig in i huden. Ligger masken inte bekvämt riskerar det att huden blir irriterad och din rosacea triggas igång. 

Sammanfattning

Vi hoppas att vi utrustat dig med rätt information för att du ska kunna ta rätt beslut. Det vore ju inge vidare att spendera pengar på en LED-ljusterapi mask som inte fungerar, därför är det viktigt att titta extra noggrant på varumärket och produktinformationen för att säkerställa att du får optimala resultat av produkten. Tänk på att använda masken konsekvent 2-4 dagar i veckan och minst 15 minuter per behandling. Oregelbundet användande kommer med högst sannolikhet att påverka slutresultatet med dina behandlingar. 


Som vi även nämnde tidigare i inlägget så fungerar LED-ljusterapi perfekt som ett komplement till användarens omfattande hudvårdsplan. Har du identifierat dina triggerfaktorer som du aktivt undviker och samtidigt använder hudvårdsprodukter som lugnar din rosacea så kan LED-ljusterapi ge dig en rejäl knuff i rätt riktning. Efter behandlingen med LED-ljusterapi kan du även använda dig av en repair mask som används direkt efter behandlingen för att lugna och återfukta huden. 


Vi önskar dig lycka till i kampen mot rosacea och har du ytterligare frågor eller funderingar kan du mejla oss på support@rosalieve.com eller livechatta med oss här direkt på sidan.  

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras