Dessa områden får du inte behandla med IPL - Rosalieve

IPL-enheter för hemmabruk är tillverkade för att vara säkra att använda i hemmet med lägre energistyrka och våglängder som inte inkluderar UV-strålning. Rapporterade bieffekter är mycket få, men trots detta finns det vissa kroppsdelar och områden som är extra känsliga och bör undvikas.

Dessa kroppsdelar bör du undvika att behandla med IPL

Vilka områden ska man inte behandla med IPL? 

Att undvika känsliga områden minskar risken för oönskade biverkningar och säkerställer en trygg och effektiv IPL-behandling. Det är alltid bäst att rådgöra med en hudvårdsspecialist eller dermatolog om man är osäker på vilka områden som är lämpliga att behandla med IPL.

 • Runt ögonen: Undvik att behandla omkringliggande hud nära ögonen. Ögat innehåller melanin, vilket är ett pigment som kan absorbera ljusenergi. Om ögat utsätts för IPL-ljus kan melaninet i ögat absorbera ljuset och orsaka skador på ögonen. Det är därför viktigt att alltid använda skyddsglasögon när man utför eller utsätts för IPL-behandlingar för att skydda ögonen. Att direkt exponera ögonen för IPL-ljus kan leda till skador på hornhinnan.
 • Mörka födelsemärken och pigmentfläckar: Man bör undvika att använda IPL på födelsemärken och pigmentfläckar eftersom dessa områden innehåller en högre koncentration av melanin. När IPL-ljuset träffar områden med hög melaninhalt kan det resultera i överdriven uppvärmning av huden och pigmentfläckarna, vilket i sin tur kan leda till brännskador, missfärgning av huden eller till och med hyperpigmentering.
 • Hudområden med solbränna eller solskador: Områden på huden som nyligen har bränts av solen eller har solskador är extra känsliga för IPL-behandlingar. Att använda IPL på dessa områden kan öka risken för hudirritation, brännskador eller pigmentförändringar. För att undvika potentiella skador och för att säkerställa bästa möjliga resultat är det rekommenderat att vänta tills huden har läkt från solskadorna innan man genomför IPL-behandlingar. Det är också viktigt att använda solskydd och skydda huden från ytterligare solskador före och efter IPL-behandlingar för att minimera risken för skador och optimera behandlingens effektivitet.
 • Intima områden: Man bör undvika att använda IPL på mycket känsliga eller intima områden som genitalier eller områden nära genitalierna, såsom könsorganen eller anus. Dessa områden är extra känsliga och kan vara mer benägna att uppleva obehag eller smärta under IPL-behandling. Dessutom kan användningen av IPL på sådana områden öka risken för hudskador då huden är så pass känslig.

Vad händer i huden efter IPL?

Vanliga reaktioner kan inkludera mild rodnad, svullnad och tillfällig ömhet i behandlingsområdet, vilket liknar en mild solbränna. Vissa personer kan också uppleva tillfällig pigmentförändring, där huden blir mörkare eller ljusare än vanligt. Dessa reaktioner tenderar att vara milda och försvinner vanligtvis inom några timmar till några dagar efter behandlingen.

För att minimera risken för obehag eller biverkningar är det viktigt att följa bruksanvisningen noggrant och undvika överanvändning av IPL-enheten. Vid eventuella bekymmer eller allvarliga reaktioner är det bäst att kontakta en hudläkare för rådgivning och vägledning.

Hur effektivt är IPL hemma?

Även fast IPL behandling på klinik kan ge dig önskade resuItat på kortare tid kan IPL-hårborttagningsenheter avsedda för hemmabruk också ge lovande resultat: En studie från 2019 bekräftar att IPL enheter för hemmabruk är både effektiva och säkra. Majoriteten av deltagarna fick en reducering av hårväxt på 80% som höll i mer än ett år efter att användarna slutat använda IPL-enheten. 

Så fungerar IPL

Och en annan liten studie publicerad i tidskriften Journal of the American Academy of Dermatology. Studien undersökte effekten av  IPL för hårborttagning hemma. Totalt deltog 22 kvinnor i studien. 95% av deltagarna noterade minskad hårväxt vid slutet av studien, med 78% vid uppföljningen efter en månad och med 72% vid uppföljningen efter tre månader. Inga allvarliga biverkningar rapporterades. 

När ska man inte använda IPL hemma?

IPL är inte lämpligt för hud med väldigt riklig melanin, vilket oftast väldigt mörka hudtoner har. Använder du IPL på väldigt mörk hud löper risken att ljusenergin absorberas av huden istället för hårsäckarna vilket kan leda till missfärgning, brännskador eller hyperpigmentering.

Även fast du har rätt hudton och hårfärg finns det flera situationer där IPL-behandling inte rekommenderas:

 • Graviditet: Gravida kvinnor bör undvika IPL-behandling på grund av osäkerheten kring dess effekter på fostret.
 • Amning: Kvinnor som ammar bör också undvika IPL-behandling, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning för att fastställa säkerheten för spädbarnet.
 • Aktiva hudsjukdomar: Personer med aktiva hudsjukdomar såsom eksem, psoriasis eller svår akne bör undvika IPL-behandling, eftersom det kan förvärra tillståndet.
 • Öppna sår eller infektioner: Områden med öppna sår, infektioner eller hudskador bör inte behandlas med IPL på grund av risken för infektion eller försämrad sårläkning.
 • Solbränna eller nyligen solbränd hud: Personer med nyligen solbränd hud eller mycket ljus känslig hud bör undvika IPL-behandling för att minimera risken för brännskador eller pigmentförändringar.
 • Vissa mediciner eller tillstånd: Vissa mediciner kan göra huden mer känslig för ljus och öka risken för biverkningar från IPL-behandling. Personer med dessa medicinska tillstånd bör konsultera sin läkare innan de genomgår IPL-behandling.

  Lämna en kommentar

  Alla kommentarer granskas innan de publiceras