Sauna blanket Sverige - Hur fungerar ett IR-täcke?

Vad är infraröd sauna blanket? 

Ett infrarött bastutäcke fungerar som en ersättning av en traditionell bastu. Istället för att sitta i en bastu lindar du in dig i en filt med infraröda lysdioder som värmer upp kroppen. Sauna blankets erbjuder samma fördelar som en infraröd bastu men till en billigare kostnad för dem som inte har möjlighet eller tillgång till en faktisk bastu.

Ljuset som pulserar från lysdioderna i IR-räcket använder en våglängd som oftast inte är synlig för ögat. Denna typ av våglängd används ofta i terapeutiskt syfte på grund av ljusets förmåga att nå djupt in i kroppens vävnader och bidra till en rad fördelar för kroppen och hälsan.

IR-madrass Sverige

Utsidan på en sauna blanket är oftast gjord av PU-läder och insidan av ett vattentätt material som är "non-toxic", vilket innebär att materialet inte innehåller farliga ämnen. Istället för att behöva göra om hemma eller genomföra en mer krävande installation för att skaffa en infraröd bastu, kan du istället med en sauna blanket bara koppla in IR-täcket till närmaste eluttag, slappna av och njuta.

Bastutäcket använder sig av en teknologi som kallas far infrared radiation (FIR). Teknologin genererar strålning som penetrerar djupt in i kroppens vävnader och får dig att svettas intensivt samt ger dig en rad olika fördelar som vi listar lite längre ner i inlägget. Vi vet att ordet strålning kan låta läskigt för många, men när det kommer till infraröd strålning så har du inget att oroa dig för. Strålningen tvingar sig inte på cellen och därmed kommer den inte med risken för skada som exempelvis röntgen eller gammastrålning.

Vad är fördelarna med sauna blanket (IR täcke)?

Om du är ute efter att förbättra din hälsa överlag eller återhämta dig eller bli av med smärta så kan en sauna blanket vara alternativet för dig. Studier tyder på att det finns både fysiska och mentala fördelar med IR-täcke. Enligt en studie från 2019 fungerar IR-täcken genom att stimulera vävnader i kroppen vilket kan ha en rad olika hälsosamma effekter som exempelvis förbättrad blodcirkulation, fettförbränning samt smärtlindring och återhämtning. Nedan listar vi dem olika fördelarna med Ir täcke:

 • Återhämtning och smärtlindring

 • Infraröd strålning har genom studier visats vara effektiv för lindring av kronisk smärta i kroppen. Den infraröda strålningen påverkar vävnader från cell till organsnivå och reducerar inflammation i kroppen. Effekten av strålningen har visats vara effektiv för att förebygga eller reducera exempelvis smärta i muskler, leder, ländryggen, nacken eller höften.

  Dessutom kan IR-täcket vara effektivt för återhämtning mellan träningarna. Värmen tillsammans med strålningen ökar blodflödet, vilket hjälper kroppen att återhämta sig snabbare. Med andra ord kan du vila mindre mellan träningarna samtidigt som du får ut mer av dem.

 • Förbättrar Blodcirkulation

 • IR-täcket kan öka blodcirkulationen till hud och muskler på olika sätt. Ett av dem är att täcket stimulerar produktionen av kväveoxid. Kväveoxid vidgar blodkärlen vilket ökar blodflödet, reglerar signalflödet i centrala nervsystemet samt stärker immunförsvaret. Ökad blodcirkulation kan alltså leda till en bättre hälsa överlag.

 • Förstärker immunförsvaret
 •  

  Som vi nämnde tidigare ökar IR-täcket kväveoxid vilket främjar blodflödet som i sin tur stärker immunförsvaret. Immunförsvaret försvarar oss dagligen mot olika virus och sjukdomar och har som uppgift att ta död på angripare. Immunförsvarets celler finns överallt i kroppen och regelbunden användning av en sauna blanket kan hjälpa dig förebygga sjukdomar och främja en god hälsa.

  Är sauna blanket säkert för dagligt bruk?

  IR-täcke är säkert att använda dagligen utan några rapporterade bieffekter. Det är dock viktigt att lyssna på kroppen och använda bastutäcket måttligt. Användning av täcket alltför ofta kan torka ut kroppen om du inte dricker tillräckligt med vatten. Se även till att du köper täcket från en seriös aktör. Här är några kriterier du kan tänka på för att bedöma om det är en seriös aktör:

  • Är bastutäcket CE-märkt?
  • Hettas täcket upp från 20 till 70 grader, (ungefär vad en riktig infraröd bastu kommer upp i). Därför vill du att IR-täcket ska komma upp till samma temperatur.
  • Har täcket en dragkedja eller självhäftande kardborreband? Detta gör täcket inte bara enklare att använda utan håller även värmen bättre vilket gör täcket mer energieffektivt.
  • Erbjuder aktören garanti på bastu-täcket?

  Uppfyller aktören alla dessa kriterier vet du att du kommer få ut det mesta av din sauna blanket.

  Vad ska man tänka på vid köp av ett sauna blanket?

  Det finns olika kriterier att ta hänsyn till vid köp av ett IR-täcke, såsom hur praktisk den är att använda, materialet, temperaturen, inställningarna och dimensionerna.

  Material: Sauna blankets är oftast tillverkade av syntetiskt material såsom polyuretan eller standardläder. Dåligt material har potential att irritera huden eller frigöra toxiner. De allra bästa aktörerna erbjuder bevis på att deras material har blivit opartiskt testat av ett opartiskt och ackrediterat labb. Dessa tester demonstrerar att materialet uppfyller CE-standard och "SGS labs for toxins and international safety standard.

  Variation av temperatur: Fördelarna med IR-täcke är att du kan få ut alla fördelar du behöver med en lägre temperatur om du är känslig för värme. För dig som föredrar höga temperaturer kan IR-täcket uppnå upp till 70 grader. När du först börjar använda IR-täcket rekommenderar vi att du börjar med korta sessioner i lägre temperatur för att se hur din kropp reagerar, därefter kan du gradvis höja temperaturen efter varje behandling.

  Inställningar: Alla infraröda täcken kommer med en handdosa där du kan ställa in temperaturen. Det är viktigt att handdosen till IR-täcket är enkel och tydlig när det gäller att ställa in och justera temperaturen. Vissa modeller av IR-täcke erbjuder även möjligheten att justera värmen till olika delar av kroppen. Du kan exempelvis öka värmen till nacken och sänka värmen till fötterna. För en idrottare som vill fokusera på att återhämta sig från en skada kan detta vara fördelaktigt.


  Storlek och stängning: Alla har olika kroppstyper och det är viktigt att du kan anpassa IR-täcket till din kroppstyp. De flesta IR-täcken formar sig efter kroppen och är tillräckligt stora för att passa alla kroppstyper. Se även till att IR-täcket har antingen en dragkedja eller självhäftande kardborreband, eftersom dessa två inte bara gör IR-täcket mer praktiskt utan även håller värmen mer effektivt.

  Lämna en kommentar

  Alla kommentarer granskas innan de publiceras