Skillnaden mellan laser och IPL

Vad är IPL

IPL är en förkortning för 'Intense Pulsed Light Therapy' och är en teknik som använder ett brett spektrum av ljusenergi som riktar sig mot melaninet i hud/hår för en rad olika behandlingar, oftast hårborttagning. Även om IPL oftast används för hårborttagning kan tekniken även vara effektiv mot hudbesvär som akne, pigmentfläckar eller rosacea. I detta blogginlägg kommer vi däremot endast fokusera på IPL-behandling för hårborttagning.

IPL hemma

Vid behandling av IPL pulserar ljuset ut från enheten och absorberas av melaninet som finns i håret. Eftersom melaninet är nyckelfaktorn till att ljuset ska vara effektiv mot hårborttagningen fungerar ljusa, röda eller gråa hårstrån mindre bra på grund av bristen av melanin. 

Viktigt att tänka på är att melanin även finns i huden, och det finns rikligt med melanin i mörkare hudtoner. Därför är mörka hudtoner inte lämpliga för IPL-behandlingar då risken finns att ljusenergin absorberas av huden istället för håret, vilket inte bara gör behandlingen ineffektiv utan även ökar risken för biverkningar. IPL-enheter för hemmabruk har en lägre energistyrka, vilket resulterar i att bieffekterna vanligtvis är väldigt milda till obefintliga.

Klinikutrustning har däremot en betydligt högre energistyrka och har potentialen att orsaka mer kraftiga bieffekter. Därför är det alltid viktigt att konsultera en hudspecialist eller dermatolog för att avgöra om din hud är lämplig innan du utför en IPL-behandling.

Se vilka hår- och hudtyper IPL lämpar sig för nedan.

Dessa hud och hårfärger är lämpliga för IPL

 

Vad är skillnaden mellan IPL och laser? 

Laser använder sig av mer koncentrerad ljusenergi i en specifik våglängd som tränger djupare in i huden. För att få bort oönskat hår kan lasern precisionsträffa specifika hårrötter, en i taget. Detta gör att du kan uppnå önskade resultat med hårborttagningen på mindre områden mer effektivt, tar däremot längre tid att behandla större områden. 

IPL vs laser. Vad är skillnaden?

IPL använder ett bredare spektrum av ljusenergi som absorberas av ett större antal hårstrån på en gång. Fler hårsäckar skadas med en och samma ljuspuls, och behandling av större områden på kroppen tar betydligt mindre tid.

Att nå önskade resultat med IPL varierar individuellt och beror på flera faktorer som hår-/hudfärg, hårets tjocklek och mängden hår som önskas avlägsnas. IPL hårborttagning hemma tar i genomsnitt 8-12 veckor tills hårsäckarna dör ut med 2-3 IPL-behandlingar per vecka, och resultatet håller i flera månader till över ett år framöver. 

Ska jag välja IPL eller laser

Valet av IPL eller laser beror helt på dina specifika behov. Ställ dig följande frågor: Hur snabbt vill jag se resultat? Vilka områden vill jag behandla? Hur mycket pengar är jag beredd att lägga? Vill jag göra behandlingarna hemma eller på en klinik?

IPL: För att behandla större områden som ben, rygg, bröst eller ansikte kan IPL vara mer lämpligt, då ljuset är bredare och når flera hårsäckar samtidigt, även om det inte är lika precist som laser. IPL tar därför vanligtvis lite längre tid att ge önskat resultat på mindre ytor, men är snabbare och mer effektivt alternativ för större områden.

Med IPL-hårborttagning finns även alternativet för behandling hemma, vilket gör att du kan spara rejält på kostnaderna samtidigt som du uppnår salongliknande resultat.

Laser: För personer som önskar få bort hårväxt på mindre områden passar ofta laserbehandling bättre, eftersom den möjliggör avlägsnande av individuella hårsäckar med mer precision och effektivitet. Exempel på områden som kan vara effektivt att behandla med laser kan vara kinder, hals och nacke, där det oftast finns färre hårsäckar att avlägsna.

Laser behandling för hårborttagning

Trots färre hårsäckar kan behandlingstiden med laser vara relativt lång, eftersom varje hårsäck måste behandlas individuellt, vilket också kan innebära högre kostnader. Laserbehandling måste utföras på en klinik av en legitimerad sjuksköterska eller dermatolog, vilket innebär att det inte finns några alternativ för behandlingar hemma.

Laserbehandlingen för hårborttagning är också mer invasiv och kan skada vävnaderna, vilket kräver en viss återhämtningstid efter varje behandling. Huden kan bli röd och irriterad efter behandlingarna, men detta brukar lägga sig efter några dagar. 

Är IPL säkert att användas hemma?

IPL för hemmabruk anses generellt vara säkert, och IPL enheterna för hemmabruk är tillverkade med våglängder och energistyrkor som minimerar riskerna för bieffekter. Det är dock viktigt att kontrollera att enheten kommer från en seriös aktör och är CE-märkt.

CE-märkningen är viktig för IPL-enheter eftersom det indikerar att produkten uppfyller EU:s hälsosäkerhets-, miljö- och regleringskrav. Detta innebär att enheten har genomgått en bedömningsprocess som säkerställer att den är säker att använda och inte utgör någon risk för användarens hälsa.

CE-märkningen hjälper konsumenter att identifiera produkter som uppfyller höga säkerhetsstandarder och bidrar till att undvika produkter av låg kvalitet eller farliga piratkopior. Dessutom är CE-märkning ett krav i Sverige, och varor utan denna märkning får inte säljas på marknaden.

Det är även viktigt att aldrig titta direkt in i ljuset under behandling av IPL och gärna använda UV-skyddsglasögon under varje behandling. Ifall IPL-ljuset träffar ögat kan melaninet i ögat absorbera en del av ljusenergin, vilket kan orsaka skada på näthinnan och ögat i allmänhet om det inte skyddas ordentligt.

Hur lång tid tills jag ser resultat med IPL behandlingarna hemma jämfört med på klinik?

När det kommer till hur snabbt du kan förvänta dig att se resultat skiljer det sig mellan behandlingar hemma och på klinik. IPL-behandlingar på klinik utförs vanligtvis med utrustning med höre energistyrka, vilket kan leda till snabbare resultat. Det är vanligt att man behöver genomgå mellan sex och åtta behandlingar med ungefär fyra till sex veckors intervall mellan varje session för att uppnå en önskad hårborttagningseffekt.

Med IPL för hemmabruk når du samma resultat under ungeför samma tidsperiod men du måste utföra betydligt fler behandlingar, oftast 2-3 per vecka. Behandlingstiden brukar oftast ligga på 8-12 veckor, men du betalar ett betydligt billigare pris jämfört med kostnaderna på salong. 

Behandlingstiden kan även variera beroende på individuella faktorer som hårets tjocklek, hud- och hårfärg, samt behandlingsytans storlek. Tjockare hår har ofta grövre hårsäckar, vilket kan göra dem svårare att avlägsna och kräver längre behandlingstid.

För personer med mörkare hud och mörka hårstrån kan det vara svårare för ljuset att särskilja melaninet i hud och hår, vilket innebär att ljusenergin inte effektivt absorberas av hårsäckarna. Samma problem kan uppstå för individer med ljusa, gråa eller röda hårstrån, där det inte finns tillräckligt med melanin i håret för att ljuset ska kunna verka effektivt.

Sammanfattning av IPL och laser

Laser och IPL är relativt lika eftersom båda teknikerna använder ljusenergi som riktar sig mot melaninet, men deras funktioner skiljer sig åt. Båda behandlingarna är mycket effektiva för att avlägsna hår, men valet beror på personliga behov, preferenser, tid och budget. Många som har en stram budget och lever livet på språng har inte möjlighet att besöka kliniker regelbundet, då kan IPL för hemmabruk vara ett alternativ att föredra. 

Har vi missat något i inlägget? Eller har du fler frågor så är du välkommen att kontakta oss på support@rosalieve.com eller livechatta med oss här nedan på vardagar mellan 8 och 16. Vi önskar dig lycka till på din resa mot en silkeslen, semipermanent hårfri hud.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras