Så lyckas du med IPL hårborttagning hemma - Allt om IPL

Vi detta blogginlägg guidar vi dig genom hur du kan maximera dina IPL-behandlingar hemma och nå önskade resultat på kortast möjliga tid, allt på ett säkert sätt. Vi kommer även berätta vilka som är bäst lämpade för IPL hårborttagning och motbevisa några vanliga myter inom IPL. 

Lite om IPL

IPL (Intense Pulsed Light) upptäcktes under forskning inom dermatologin på 1970-talet. Forskare upptäckte egenskaperna med IPL för att avlägsna hår under studier som ursprungligen inte var relaterade till det.

IPL-tekniken utvecklades och förbättrades under de kommande årtiondena, och tekniken blev tillgänglig för allmänheten för kosmetiska behandlingar, särskilt för hårborttagning, under slutet av 1990-talet.

Vad är IPL?

Genom åren har tillverkare satsat stort på IPL, vilket har resulterat i märkbara framsteg inom teknik, säkerhet, komfort och behandlingsresultat. De första IPL-enheterna för hemmabruk blev inte tillgängliga först efter 2003. Detta möjliggjorde det för fler personer att pröva på IPL då kostnaderna är betydligt lägre och behandlingarna kan göras bekvämt i hemmet utan en hudspecialist närvarande. 

Nu har IPL vuxit så mycket i popularitet att kända profiler skyltar med sina IPL enheter och en uppsjö av nya varumärken har dykt upp på marknaden. Dagens IPL-enheter är utrustade med sofistikerade säkerhetsfunktioner, är bekväma och användarvänliga samt erbjuder otroligt snabba ljuspulser vilket kortar ner behandlingstiden.

Så maximerar du effekten av IPL-hårborttagning hemma

För att säkerställa optimala resultat av dina IPL-behandlingar hemma finns det flera saker att tänka på. Här är några kloka råd för att uppnå bästa möjliga resultat av hårborttagning med IPL på kortast möjliga tid.

Håll dig strikt till ditt behandlingsschema: Om du genomför två behandlingar i veckan, till exempel på måndagar och onsdagar, är det viktigt att försöka hålla sig till det. Konsekvens är nyckeln till optimala resultat, att hoppa över några behandlingar här och där kan kännas harmlöst, men det kan förlänga behandlingstiden med veckor.

Självklart kan det uppstå hinder i vardagen, men genom att göra sitt bästa för att hålla sig till behandlingsschemat kan man förkorta behandlingstiden och få ut det mesta av IPL-behandlingarna hemma.

Rakning innan IPL-behandling: Det allra effektivaste innan en IPL-behandling är att vara nyrakad, ren och ha torr hud. Kom ihåg att det är hårsäckarna vi vill nå, därför är rakning att föredra då IPL-ljuset når hårsäckarna direkt. Om du använder vaxning eller noppning innan IPL-behandlingen avlägsnar du även hårrötterna, vilket gör att IPL-ljuset inte har något att rikta sig mot

Undvik för hög exponering av solljus eller solarium: När du solar ökar melaninet i huden och du får en mörkare färg vilket gör IPL mindre effektivt och mer riskfyllt.

Ljuset får svårare att navigera sig till hårsäckarna och kan potentiellt absorberas av huden istället, vilket kan leda till rodnad, irriterad hud och till och med brännskador. Därför är det viktigt att undvika att vistas i solen före och efter IPL-behandlingarna. Om du vistas i solen det viktigt att skydda dig med solkräm av hög solskyddsfaktor (SPF).

Eller har du precis kommit hem från en lång solsemester? Vänta då någon vecka tills solbrännan har bleknat innan du påbörjar din IPL-behandling hemma.

Kom ihåg "touch up" behandlingarna för att bibehålla resultatet: De flesta användare når önskat resultat med IPL efter 8-12 veckor. Det kan kräva lite tålamod under denna period, men när du väl har nått detta stadium krävs det betydligt färre IPL-behandlingar för att bibehålla resultatet.

Under de första 8-12 veckorna krävs det att du utför IPL-behandlingar minst två gånger i veckan, därefter räcker det med underhållsbehandlingar. Generellt sett kan det vara lämpligt att göra underhållsbehandlingar var 1 till 3 månader för att upprätthålla resultaten av IPL-behandlingen hemma.

Hur fungerar IPL?

För att förstå hur IPL fungerar måste vi berätta lite kort om ljusenergin som används. Ljus består av fotoner och är en liten del av det elektromagnetiska spektrumet. Det elektromagnetiska spektrumet är ett område av olika typer av strålning som kommer från ljusenergi som har olika våglängder. Vi ser ljus av olika våglängder som färger och mäter dessa våglängder i nanometer (nm). Nanometer är en längdenhet som används för att mäta mycket små avstånd eller våglängder.

Under 1970-talet upptäckte forskare att olika ämnen i vår kropp absorberar fotoner vid specifika våglängder. Dessa ämnen är de mörka pigmenten som finns i hår, hud och ögon, kallade melanin. I forskningssammanhang kallas dessa för kromoforer.

Så fungerar IPL

Kromoforer fungerar som färgämnen och ger håret dess färg. När ljusenergi träffar och absorberas av melaninet, hettas det upp och skadar håret. Denna skada påverkar också hårsäckarna och försämrar deras livskraft. Eventuellt sätts hårsäckarna i en vilofas och när det händer tar det väldigt lång tid för hårsäckarna att återhämta sig.

IPL använder energi som ger färgat och spritt ljus från olika våglängder, vilket kallas för polykromatiskt ljus. Ljuset sprids över en större yta, vilket skiljer IPL från laserljus som kan fokusera med mer precision.

Är IPL lämpligt för min hud och hårtyp?

Laser och IPL fungerar bäst på ljusare hudtoner och mörkt hår eftersom det finns rikligt med melanin i håret samtidigt som det finns brist på melanin i huden. Här går vi igenom vilka hudtoner som är lämpliga, vilka kroppsdelar du kan använda IPL på, och viktiga skäl som gör att det INTE är säkert för dig att använda IPL.

Låt oss börja med hudtoner: Hudtonen är mycket viktig, kommer du ihåg att vi nämnde tidigare i inlägget att IPL ljuset värmer upp melanin pigmentet i hårsäcken? Det finns dessvärre också melanin i huden. Ljusa hudtoner har betydligt mindre melanin och mörka hudtoner betydligt mer. Därför bör inte IPL användas på mörka hudtoner då delar av ljuset även kan absorberas av huden vilket kan orsaka hudskador eller pigmentering även med enheter för hemmabruk som har lägre energistyrka. 

IPL är som mest effektivt på ljusa till mellanbruna hudtoner. För att du tydligt ska kunna avgöra ifall IPL är lämpligt för dig  använder vi en hud, och hårskala. 

Bild på vilka hudtyper som är lämpliga för IPL behandling hemma

Om personen även har ljust hår innebär det också brist på melanin i håret, vilket gör IPL säkert att använda men ineffektivt eftersom ljuset inte absorberas av hårsäckarna. Mörkt hår, mörkblont, brunt och svart hår är optimalt för IPL eftersom det innehåller en typ av melanin som kallas eumelanin. Eumelanin är den huvudsakliga formen av melanin som absorberar ljusenergi under IPL-behandlingar för hårborttagning.

 

Vilka hårfärger samt hudfärger fungerar för IPL hårborttagning? Hud och hårskala

Hårfärgerrna som är markerade med ett kryss inkluderar ljusblont, grått/vitt och rött hår. Dessa hårfärger innehåller inte rätt melanin. Ljusblont hår har väldigt lite eumelanin och oftast inte tillräckligt för att absorbera ljuset under en IPL behandling. Rött hår har en annan typ av melanin som kallas pheomelanin och grått hår innehåller ingen melanin alls.

Vanliga myter om IPL

IPL hårborttagning orsakar cancer!

❌ Falskt. Det finns många kliniska rapporter om IPL-behandlingar, och ingen av dem indikerar en koppling mellan IPL och cancer.

Ljuset som IPL använder är fritt från UV-strålning. IPL kan endast tränga sig in i de övre skikten av huden, specifikt epidermis och dermis, där hårsäckarna befinner sig. Dessutom är ljuset inte kapabelt till att orsaka någon genetisk förändring i dina celler. 

IPL hårborttagning orsakar sterilitet!

❌ Återigen, falskt.  Det är inte möjligt att påverka fertiliteten eller reproduktionsförmågan med IPL-hårborttagning eftersom behandlingen endast riktar sig mot hårsäckarna och inte når de reproduktiva organen. IPL-behandlingar påverkar inte äggstockarna, testiklarna eller andra delar av reproduktionssystemet som är avgörande för fertilitet.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras