Är IPL lämpligt för alla? Vi ger dig svaren om vilka som är lämpliga kandidater.
I detta blogginlägg kommer vi diskutera vilka som är lämpliga kandidater för att genomgå IPL-behandlingar, så att du kan avgöra om är ett passande alternativ för dig innan du investerar i en IPL-enhet. Vi kommer att lista alla hår- och hudtyper som är lämpliga och mindre lämpliga för IPL-behandlingar, och förklara varför vissa typer inte är det.
Dessutom kommer vi att förklara hur IPL tekniken fungerar, för att ge dig en mer grundlig förståelse för varför behandlingen är så effektiv mot hårborttagning för vissa hud-och hårtyper. Slutligen kommer vi också att ta upp den återkommande frågan: Är IPL-behandlingar säkra för hemmabruk och finns det några potentiella risker som bör beaktas?
Kort om hur IPL fungerar
IPL-behandling som alternativ för hårborttagning har funnits under en längre tid men har vuxit oerhört mycket i popularitet under de senaste åren. IPL använder ett brett spektrum av ljusenergi med våglängder vanligtvis mellan 500 till 1200 nm (nanometer) vilket är tillräckligt för att kunna nå hårsäckarna. Ljusenergi i just detta spektrum har förmågan att absorberas av håret genom melaninet. Melanin är ett pigment som ger färg åt hår, hud och ögon, när ljusenergin absorberas av hårsäckarna omvandlas det till värme, vilket skadar hårsäckarna och försvagar deras livskraft vilket leder till att hårsäckarna eventuellt sätts in i en vilofas.
Men är IPL-behandling rätt val för alla? Först och främst är det viktigt att ta reda på om din hud- och hårtyp är lämplig för IPL-behandling. Även om IPL kan vara effektivt för många människor, fungerar det bäst på specifika hud- och hårfärger. Mer om det nedan, samt vad du bör överväga innan du väljer att investera i en IPL-enhet för hemmabruk.
Är IPL lämpligt för alla?
Det korta svaret är nej, för att förstå varför måste vi först förstå hur IPL fungerar. För dem som är ivriga över att snabbt få reda på svaret börjar vi med att bifoga en hud och -hårskala som visar vilka hud och hårtyper som är lämpliga för IPL. Alla hud och hårtyper som är godkända för att genomgå IPL behandlingar är markerade med grön bock, resterande med ett kryss.
I allmänhet är IPL-behandlingar mest effektiva när det finns mindre melanin i huden och mer melanin i håret. IPL fungerar oftast bäst på hårfärger som sträcker sig från svart till mörkblont samtidigt som hudtonen är relativt ljus. För ljusa, röda eller gråa hår kan IPL vara betydligt mindre effektivt på då det inte finns tillräckligt med melanin i dessa hårstrån.
Målet är som sagt att ljusenergin ska absorberas av melaninet som finns i håret. Om det finns rikligt med melanin i huden ökar risken för att en del av ljuset absorberas av huden istället. Mörkare hudtoner utgör därför en större utmaning på grund av risken för att huden absorberar ljuset från IPL-enheten istället för hårsäckarna. Detta kan också leda till oönskade bieffekter som pigmentering eller brännskador.
Är IPL farligt?
IPL-enheter för hemmabruk brukar vanligtvis tillhöra kategorin laserklass 1. Laserklass 1 innebär att lasern betraktas som ofarlig och icke-skadlig för huden. Lasrar i denna klass har en begränsad energistyrka och är konstruerade så att de inte kan orsaka skador vid regelbundet användande.
IPL-enheter är utformade för att vara säkra och användarvänliga för hemmabruk utan att kräva en legitimerad dermatolog eller sjuksköterska på plats. Det är dock viktigt att säkerställa att din hudton är lämplig för IPL-behandling för att minimera risken för eventuella biverkningar.
Med utrustning från en klinik kan dock risken för biverkningar öka, eftersom energistyrkan ofta är högre. Därför är det viktigt att rådgöra med en hudspecialist eller dermatolog innan du genomgår en IPL-behandling på en klinik.
Låt oss reda ut några vanliga myter om IPL behandlingar
Kan IPL-behandlingar leda till cancer?
❌ Nej, ifall vi utgår från en översikt av en stor mängd tillgängliga rapporter visar dem gemensamt att det inte finns något samband mellan IPL och cancer. IPL producerar inte ultraviolett strålning som solen gör. Ljusenergin från IPL når endast hårsäckarna och har ingen förmåga att orsaka genetiska förändringar i dina celler som potentiellt kan leda till cancer.
Kan IPL-behandlingar leda till sterilitet?
❌ Återigen, nej. IPL-behandlingar fokuserar på att behandla hår- och hudproblem genom ljusenergi. Ljusenergin når endast grundliga vävnader och penetrerar inte tillräckligt djupt för att påverka reproduktionssystemet, äggstockarna eller livmodern. Det finns ingen vetenskaplig grund för att tro att IPL skulle kunna orsaka sterilitet.
Vilka områden skall man inte behandla med IPL?
Det finns vissa områden på kroppen som man inte bör behandla med IPL på grund av risken för oönskade biverkningar. Potentiella biverkningar inkluderar brännskador, hyperpigmentering, rodnad och missfärgningar. Dessa områden inkluderar:
- Områden nära ögonen: Områden som ögonlocken och området runt ögonen, bör undvikas på grund av risken för ögonskador.
- Mjuka vävnader som läppar och genitalier: Dessa områden är känsliga och kan enklare skadas av IPL-behandlingar.
- Tatuerade eller pigmenterade områden: IPL kan orsaka förändringar i färg eller skapa ojämnheter i pigmenteringen.
- Födelsemärken: Man bör undvika att behandla födelsemärken med IPL eftersom ljusenergin kan påverka melaninet i födelsemärket och därmed öka risken för att det förändras eller skadas.
Är IPL värt det? - Ärliga svar från personer som testat IPL hemma
Baserat på en rad olika recensioner vi har analyserat på olika plattformar har vi sammanfattat användarnas upplevelser med IPL. Recensionerna är hämtade från bland annat Trustpilot, Google recensioner och olika forum.
Användarnas upplevelser när det gäller effektiviteten av IPL-behandlingar, både på salong och hemma, varierar definitivt. Det finns olika åsikter om dess effektivitet.
Många rekommenderar att använda IPL enheter för hårborttagning hemma och beskriver processen som enkel men tidskrävande till en början. De förklarar förberedelsen innan IPL behandlingen vilket inkluderar att raka sig, dra IPL-enheten mot huden och upprepa processen veckovis.
Många nämner att de upplever måttligt obehag under processen men betonar att det fungerar, med märkbara resultat oftast efter ungefär 3-4 veckor. Dock förtydligar dem att fullständig hårfri hud tar 8-12 veckor och ytterligare underhållsbehandlingar behövs för att bibehålla resultatet.
En användare på forumet berättade om sin långsiktigt framgångsrika användning av sin IPL-enhet hemma. Trots att de hade relativt ljusa hårstrån märkte använfaren betydande minskningar i hårväxt på de behandlade områdena. Användaren uttryckte stor tillfredsställelse och att IPL-enheten överträffade hans förväntningar.
Några användare delade även mindre positiva upplevelser med sina IPL-behandlingar:
En användare noterade att IPL-behandlingar på salong inte hade gett önskat resultat. Trots flera försök såg användaren ingen betydande minskning av hårväxt. Istället upplevde de bättre resultat med diodlaserbehandlingar eftersom användaren hade ljusa hårstrån verkade laserbehandling vara mer effektivt för att avlägsna håret.