Rynkor runt munnen

Rynkor runt munnen är en naturlig del av åldrandet och börjar oftast uppstå efter 40 års åldern. Rynkor runt munnen dyker upp med åldern men synligheten och intensiteten av rynkorna kan bero på en rad andra faktorer som, genetik, rökning och solexponering. Huden består av vävnader och fiberproteiner som kallas kollagen och elastin. Kollagen och elastin agerar som hudens resårband och bibehåller hudens elasticitet. När kollagen och elastinproduktionen sakta avtar med åldern så kan de tillfälliga rynkorna som uppstår runt munnen bli permanenta. Rynkor runt munnen brukar formas som tvära linjer på överläppen, underläppen eller vid mungiporna. 

Rynkor runt munnen

Även fast rynkor är en fullt naturlig del av åldrandet så upplever många dem som störande och greppar efter halmstrån för att hitta en lösning. Rynkorna kan ibland få hela ansiktet att se slitet ut, önskar man då eller redan i förebyggande syfte göra något åt det så finns det en rad olika behandlingar tillgängliga. 

En del behandlingar inkluderar estetiska skönhetsingrepp på huden där det krävs att du pratar med en legitimerad sjuksköterska eller hudspecialist. Dessa behandlingar är ofta relativt kostsamma men ger omedelbara resultat. Vi listar även mer naturliga behandlingar som är väldigt effektiva mot rynkor runt munnen men kräver lite mer tålamod. 

Botox och fillers mot rynkor runt munnen

Botulinum toxin (Botox) är ett muskelavslappnande medel som injiceras ytligt runt munnen där rynkorna har uppstått. Botox stänger tillfälligt av signalerna i området runt munnen där musklerna drar ihop sig. Detta leder till att rynkorna får en markant minskning och nya rynkor förhindras från att formas. 

Behandling med Botox mot rynkor runt munnen brukar kombineras med fillers för att nå optimala resultat. Medan Botox fungerar genom att stänga av nervimpulser på det valda området av ansiktsmuskulaturen så slätar fillers sedan ut rynkorna och ger området mer volym. Med åldern så förlorar huden sakta sin spänst och volym, då hjälper fillers huden återfå sin elasticitet.  

Botox/fillers för rynkor runt munnen

Patienter rapporterar mild smärta och injektionsområdet kan bli rött, svullet och få blåmärken efter behandlingen. Det tar vanligtvis 1-2 veckor tills Botulinum toxin behandlingen har lagt sig och du ser det slutliga resultatet. Behandlingen behöver repeteras efter 4 månader för att uppnå optimala resultat. 

Antirynkkrämer

Antirynkkrämer innehåller vanligtvis de aktiva ämnena Retinoider och vitamin C som genom studier visats ha en förebyggande effekt mot rynkor. Antirynkkrämer triggar även igång kollagen och elastin produktionen när vätskan absorberas och når hudens djupare lager. Med en ökad produktion av nödvändiga fiberproteiner kan huden återfå sin elasticitet och rynkor slätas ut. 

Du bör inte se antirynkkrämer som någon magisk vätska som kommer trolla bort dina rynkor utan mer som ett komplement som kan hjälpa dig på vägen. Om du minskar stressen, sover bra och trappar ner på rökningen så kan antirynkkrämer vara väldigt effektiva mot rynkor runt munnen

Krämer för rynkor runt munnen

Laserbehandling för rynkor runt munnen

Laserbehandling för rynkor runt munnen triggar igång hudens naturliga reparationsprocess och medför en nybildning av kollagen fibrer som ersätter den gamla huden, resultatet blir en föryngrad, stram och jämnare hud som medför ett lyster.

Det finns två typer av fraktionell laser som oftast används för behandling av rynkor runt munnen, ablativ och icke ablativ laser. 

Ablativ laser: Skapar mikroskopiska hål i läderhuden vilket leder till kortare läkningsprocess än med hudslipning. Värmen hettar upp vätskan i huden och ett tunt lager försvinner för varje laserpuls, omkringliggande hud förblir opåverkad. Nackdelar med denna typ av laser är att man riskerar att pigment fläckar bildas på det behandlade området och sårskorpor kan bildas från de mikroskopiska hålen på det behandlade området. 

Icke ablativ laser: Denna typ av laser skapar inga mikroskopiska hål på huden vilket gör behandlingen mer skonsam. Icke ablativ laser lämnar den översta huden opåverkad och skapar istället koagulation i djupare lager i huden vilket medför en betydligt kortare återhämtningstid samt minskad risk för bieffekter.  

Efter behandlingen kan huden kännas varm som om man har blivit solbränd och det behandlade området kan klia. Beroende på vilken typ av laser som används så kan återhämtnings perioden variera, vanligtvis brukar det ta 1-2 veckor.

Laserbehandling för rynkor runt munnen

En mer skonsam och icke invasiv lösning till Laserbehandling är LED-Ljusterapi. LED-ljusterapi använder ljusenergi som inte tvingar sig på huden vilket resulterar i att det inte medför några bieffekter samtidigt som det effektivt reducerar dina rynkor runt munnen. 

Kan man själv minska sina rynkor runt munnen?

Som vi nämnde tidigare i inlägget så är rynkor runt munnen något som eventuellt framträder på oss alla, däremot finns det andra faktorer som kan framkalla rynkorna i förtid eller öka synligheten och intensiteten av rynkorna runt munnen. Nedan listar vi några av de vanligaste orsakerna som får rynkor runt munnen att uppstå. 

Rökning: Rynkor runt munnen kallas även för “rökrynkor” då det är vanligt förekommande bland rökare. Rökare använder musklerna runt läpparna frekvent vilket leder till att tillfälliga rynkor runt munnen blir permanente med tiden. Rökning innehåller kemikalier som aktivt bryter ner fiberproteiner i huden och minskar hudens elasticitet vilket underlättar uppkomsten av rynkor runt munnen. Rökning utarmar även huden på vitamin C. Försök att trappa ner rökningen eller sluta helt för att bibehålla en frisk hud. 

Solexponering: För frekvent exponering av UV-strålning bryter ner kollagen och elastin i läderhuden samt samlar fria radikaler i cellmembranet. Detta leder till en reducerad mängd fiberproteiner i huden som kan bibehålla en stram hud och rynkor runt munnen kan bildas i förtid. Använd alltid solskydd och låtbli att vistas i solen under dagens starkaste soltimmar. 

Brist på sömn och stress: Dessa tillstånd kan resultera i sämre hy överlag. Kemikalierna som uppstår i samband med trötthet och stress kan stoppa huden från att reparera inflammation i cellerna. Brist på sömn kan leda till att dina blodkärl läcker och mixas med vätskan i vävnaderna runt munnen vilket leder till att rynkor uppstår.

Rynkor runt munnen före och efter

KONTAKTA EN HUDSPECIALIST

Rynkor runt munnen behöver absolut inte vara ett tecken på något underliggande medicinskt tillstånd. Men upplever du det som störande så rekommenderar vi att du gör vissa livsstilsförändringar och införskaffar dig en ordentlig hudvårds rutin. 

Har du tagit alla nödvändiga åtgärder för att minska rynkor runt munnen så kan det vara lägligt att kontakta en hudspecialist. Ni kan tillsammans komma överens om det är aktuellt med en laser, botox eller filler behandling. Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss på support@rosalieve.com. Testa även vårt antirynkserum som jobbar effektivt mot att dämpa rynkor runt munnen samt påsar under ögonen.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras