Laser mot rosacea

Besväras du av Rosacea och funderar på att genomgå en laserbehandling? I den här artikeln går vi igenom bland annat hur laser fungerar mot Rosacea, vilka typer av laser som används för Rosacea, samt fördelar och nackdelar med laserbehandling. 

Fungerar LED-ljusterapi mot rosacea

 

Vad är Rosacea? Rosacea är en kronisk sjukdom som drabbar 5-7% av Sveriges befolkning idag enligt studier från Janusinfo. Varför Rosacea uppstår är lite av ett mysterium men studier tyder på att sjukdomen delvis är ärftlig. Sjukdomen är inte farlig, men utan behandling så kan symptomerna förvärras och bli mer märkbara. Det finns i nuläget ingen behandling som helt botar Rosacea men det finns en rad olika behandlingar som kraftigt reducerar symptomerna och förebygger framtida utbrott väldigt effektiv. Det finns olika behandlingar i dagsläget som antibiotika (receptbelagd), krämer och led ljusbehandling. Men en av dem mest effektiva behandlingarna mot just Rosacea har visats vara laserbehandling. 


Vilka typer av Laser finns det mot Rosacea?

Kliniker använder ofta olika typer av laser baserat på din hudtyp och art av Rosacea. Studier visar att resultat varierar beroende på vilken typ av laser du använder. I nästan alla fall ser man en markant minskning av Rosacea runt 40-90%. Dem allra vanligaste typer av laser mot Rosacea är:

 • Kärllaser
 • CO2 laser
 • Intense pulsed light therapy (IPL)

Kärllaser: Kärllaser är passande om du har ytliga blodkärl och rodnande hud. Kärllaser fungerar genom att pulsera laser som selektivt riktar sig mot ytliga blodkärl och skadar dem. Omkringliggande hud påverkas inte. Detta leder till att de ytliga blodkärlen eventuellt dör och den synliga Rosacean minskar. 

CO2 laser: Denna typ av laser används vanligtvis för att reparera eller omforma hud som skadats av Rosacea eller akne. CO2 laser passar dig som har ärr eller överskott av hud på grund av kroniska Rosacea/Akne utbrott. Mer specifikt så används ofta C02 laser för att behandla tjock eller svullen hud med förstorade porer. Rosacea symptom av detta slag sitter vanligtvis på näsan men kan också sitta på hakan, öron eller pannan. 

Intense pulsed light therapy (IPL): Tekniskt sätt så är IPL inte en laserbehandling utan snarare en ljusbehandling som sänder ut olika våglängder av ljus på samma gång. Ljuset pulserar över hudens lager som skadar ytliga blodkärl på samma sätt som kärllaser. 

Laser treatment for Rosacea.

Vilken typ av laser fungerar bäst mot Rosacea

En specifik typ av laser fungerar inte lika bra på alla Rosacea patienter. Det är viktigt för dig att konsultera med en hudspecialist innan du genomgår en laserbehandling. Tillsammans kan ni göra en bedömning om vilken typ av laser som passar bäst för din Rosacea. Det är även viktigt att ha en väl planerad hudvårds rutin för att minimera riskerna för framtida utbrott. Det finns en rad olika tips för att undvika Rosacea utbrott. Rosalieve ljusterapi är en alternativ behandling för dig som inte vill göra kostsamma besök hos kliniken för laserbehandling. Rosalieve använder led ljus med olika våglängder som tränger sig in i cellen för att utlösa hudens naturliga reparationsprocessen. Du får inte de omedelbara resultaten som laserbehandling ger dig men med konsekvent användande så minskar du Rosacea och förebygger framtida utbrott. 

Med det sagt, även fast inte samma behandling fungerar för alla Rosacea patienter så visar studier från the American academy of dermatology (aad.org) att 75% av dem som lider av Rosacea ser en kraftig minskning efter bara tre laserbehandlingar.    

Laserbehandlingarna listade nedan passar specifikt bra för dessa typer av Rosacea symptomer

 • Synliga ytliga blodkärl, flushing alternativt kvarstående Erytem (kärl laser och IPL behandling)
 • Papler och pustler (CO2 laser)
 • Kärlmissbildningar, telangiektasier (Kärllaser) 
 • Reparera ojämn hud och ärr från Rosacea (CO2 laser) 

Fördelar och nackdelar med laserbehandling

Fördelar: Generellt brukar folk överväga att göra en laserbehandling efter andra läkemedel eller behandlingar inte fungerat. Laser behandling för Rosacea håller under en längre period framöver, vanligtvis ca 3-5 år framöver. I de flesta fall så är laserbehandling väldigt effektiv och patienter ser en markant reducering av sin Rosacea. Laserteknologin anses generellt sätt att vara säker med ett fåtal permanenta bieffekter rapporterade. 

Nackdelar: De behandlade blodkärlen kommer inte att återuppstå men nya kan forma. Behandlingar hos kliniken kan vara kostsamma och resultaten är inte permanenta. 

Tjock hud brukar återgå efter behandling därför brukar läkaren skriva ut preparat för att bibehålla resultatet efter laserbehandling. Under behandlingen så upplever patienterna en varm stickande känsla och efter behandlingen så är huden extra röd. Rodnaden lägger sig vanligtvis inom två veckor. Det är viktigt att diskutera med din läkare om hur du ska skydda din hud efter behandlingen. Huden kommer bland annat behöva skydda dig mot solljus.  

Laser mot Rosacea

Vad ska du berätta för din hudläkare innan behandlingen?

För att få de bästa resultaten så är kommunikation en nyckelfaktor. Om laserbehandling är ett alternativ för dig så bör du berätta följande till din hudläkare:

 • Vilka mediciner du tar
 • Vilka medicinska tillstånd du har 
 • Om du är ljuskänslig 
 • Vilka resultat du förväntar dig 

 Sammanfattning

Som vi nämnde tidigare i artikeln så är det viktigt att du tar kontakt med en hudläkare eller hudspecialist innan behandlingen. Ni får tillsammans komma fram till vilka alternativ som finns tillgängliga. Ett receptfritt alternativ du kan testa på redan idag är Rosalieve. Istället för laser så använder masken icke-invasivt led ljus för behandling av Rosacea. Icke- invasivt ljus innebär att ljuset inte tvingar sig in på cellen. Du får inte bieffekterna av vanlig laserbehandling samtidigt som du sparar pengar. Kontakta oss på support@rosalieve.com om du har fler frågor eller funderingar

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras