Så använder du IPL hemma - Steg för steg guide.

Steg för steg guide

IPL hårborttagning har under de senaste åren blivit en populär lösning för att avlägsna oönskat hår. Tekniken är en mer långvarig metod till skillnad från exempelvis rakning, trimning eller vaxning. Enligt rapporter från American Society of Plastic Surgeons (ASPS) var IPL-hårborttagning en av de fem mest populära teknikerna som samtidigt är minimalt invasiva år 2020.

IPL enhet för hårborttagning hemma

Du har säkert märkt att det dykt upp en uppsjö av olika varumärken som säljer IPL enheter för hemmabruk. Enheterna som används för hårborttagning hemma använder en lägre energistyrka för att möjliggöra en säker användning hemma utan en dermatolog närvarande. Detta gör enheterna säkra för hemmabruk och möjliggör för nya varumärken att sälja IPL-enheter för hemmabruk.            

I detta blogginlägg går vi igenom steg för steg hur du kommer igång med din IPL-behandling samt hur du når optimala resultat. Vi kommer även att dela med oss av användbara tips och tricks för att upprätthålla långvariga resultat.

Vad är IPL?

IPL, eller "Intense Pulsed Light technology," använder sig av ljuspulser i olika våglängder som absorberas av melaninet i huden och når hårroten utan att skada omkringliggande vävnader. När ljuset absorberas av melaninet i hårsäckarna skadas de av värmen, vilket försämrar deras livskraft och eventuellt sätter dem i en vilofas efter konsekvent användande. 

Eftersom IPL-enheterna kommer med en lägre energistyrka tar det också lite längre tid att nå de önskade resultaten jämfört med utrustningen som finns hos klinker. Vanligtvis tar det runt 8-12 veckor beroende på hårfärg, typ av hårväxt, hudton, hårets tjocklek och mängden önskat håravlägsnande. Efter behandlingsperioden är klar och användaren nått önskade resultat räcker det med "touch-up" behandlingar någon gång i månaden. 

Så fungerar IPL

Det kan kräva lite tålamod att komma dit men många tycker att det är att föredra framför att raka eller trimma sig flera gånger i veckan. En snabbare lösning är att boka besök hos kliniken för att genomgå IPL behandling, men även kostnaderna kan sticka iväg snabbt. Med IPL för hemmabruk innebär investeringen ett engångsköp, vilket vanligtvis resulterar i betydligt lägre totalkostnad jämfört med att regelbundet gå till en klinik.

IPL-behandling för hemmabruk har genomgått omfattande studier under åren, där de allra flesta visar tyder på en hårreducering på cirka 80-90% över tid, vilket många användare finner tillfredsställande.

Så använder du IPL hemma, steg för steg

Innan du påbörjar din IPL-behandling är det viktigt att ställa in enheten baserat på din hudton. IPL-enheter erbjuder vanligtvis olika intensitetsnivåer, vilket motsvarar olika energistyrkor som mäts i Joules. IPL enheter ger oftast ut 4-10 J/cm2, ljusintensiteten bör anpassas efter din hudton för att uppnå bästa resultat och undvika eventuella biverkningar. 

Mörkare hud innehåller mer melanin, vilket gör att ljuset inte bara absorberas av hårsäckarna utan även dels av hudcellerna. Därför räcker det oftast med lägre  ljusintensitet. Glöm inte att kolla upp ifall din hudton är lämplig för IPL.  

Ljusare hudtoner innehåller mindre melanin i huden, vilket skapar ett större kontrast mellan hud och hår och gör det lättare för IPL-ljuset att rikta sig mot hårsäckarna. Ljusare hudtoner är oftast mer lämpade för högre ljusintensiteter. 

IPL hemma, så använder du IPL enhet.

Läs bruksanvisningen: Efter du har köpt din IPL-enhet är det alltid nödvändigt att läsa manualen för att lära känna enheten. Manualen informerar dig om enhetens funktioner och specifikationer.

Gör ett test för att se hur din hud reagerar: För att göra hudtestet kan du anpassa ljusintensiteten baserat på hudfärg och de områden du vill behandla. Testa en eller två ljuspulser innan den faktiska behandlingen. Vänta några timmar upp till en dag, om din hud inte reagerar negativt på ljusintensiteten efter denna period kan du fortsätta behandla det önskade området som vanligt. Om du upplever eventuella biverkningar såsom irritation, rodnad eller pigmentering bör du minska ljusintensiteten.

Raka dig: Genom att raka bort synligt hår blir det lättare för IPL-ljuset att direkt nå hårrötterna vilket är målet. Rakning hjälper också till att undvika obehag eller irritation som kan uppstå när ljuset absorberas av synliga hårstrån. 

Raka dig innan IPLUndvik att vaxa, plocka eller använda epilator före IPL-behandlingarna, eftersom dessa metoder även tar bort hårrötterna. Detta kan påverka behandlingens effektivitet eftersom ljuset behöver rikta sig mot hårrötterna för att IPL behandlingen ska fungera.

 

Påbörja behandlingen med IPL-enheten: IPL enheter för hemmabruk är oftast tillverkade för att vara väldigt enkla att använda och funktionaliteten hos de olika enheterna på marknaden fungerar oftast på ett liknande sätt. Läs bruksanvisningen för att samla så mycket information om din enhet så möjligt.

Steg 1: Anslut IPL enheten till ett eluttag

Steg 2: På med UV-glasögon för att skydda ögonen mot ljuset. 

Steg 3: Starta enheten och välj intensitetsnivå baserat på din hud och hårfärg. 

Steg 4: Placera enheten mot din hud och dra den sakta över behandlingsområdet. Vissa enheter kräver manuell knapptryckning för att generera ljuspulser, medan andra enheter går att ställa in på automatiskt läge så att du endast behöver dra enheten längst huden.

Exempelvis genererar Rosalieve IPL SL-B287 automatiska ljuspulser med knappa sekunder mellan blixtarna, vilket gör att det går snabbare att behandla större kroppsdelar. Enheten har även en kylande funktion vilket minskar obehaget av ljuspulserna när dem träffar huden.  

Steg 5: Stäng av enheten efter avslutad behandling, rengör behandlingsfönstret och använd gärna en återfuktande kräm eller aloe vera på huden för att lugna den.

Steg 6: Upprepa behandlingarna 2-3 gånger i veckan tills du uppnått önskat resultat. Perioden det tar för att uppnå önskat resultat kan variera från några veckor till månader beroende på individen. Därefter kan du upprepa behandlingarna en gång var 8:e vecka. Dessa är så kallade "touch-ups", och  säkerställer att hårsäckarna förblir i en vilofas.

Enkelt va? Nu när du vet hur du ska göra går vi in lite mer på vilka områden du bör undvika att behandla med IPL samt ifall IPL är lämpligt för dig. 

Vilka områden bör jag inte behandla med IPL hemma? 

IPL-enheten bör undvikas att användas på extra känsliga områden såsom bröstvårtor anus eller slemhinnor. Eftersom dessa delar av kroppen är extra känsliga kan ljuset orsaka irritation eller inflammation. Det går däremot bra att behandla området runtomkring. IPL enheter bör även undvikas att använda över tatueringar och födelsedagsmärken. Risken är att ljuset absorberas av tatueringarna eller födelsemärket istället för melaninet i huden, vilket kan orsaka bieffekter.  

Sammanfattning

Tack för att du har läst vår guide om hur du använder IPL hemma för hårborttagning! Vi hoppas att du har fått den information du behöver och känner dig redo att påbörja dina IPL-behandling hemma och få en långvarig hårfri hud. 

Nu när du är redo att starta din IPL-resa, kom ihåg att vara konsekvent och ha tålamod. Resultaten kan variera från person till person, men med rätt användning och förståelse kan du uppnå de önskade resultaten och njuta av fördelarna med ett smidigare sätt att avlägsna hår och få en hårfri hud under långa perioder. Om du stöter på några frågor eller funderingar längs vägen, tveka inte att höra av dig till oss på support@rosalieve.com. Lycka till!

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras