Fungerar Verkligen LED-ljusterapi som det marknadsförs?

LED-Ljusterapi för ansiktet

Behandlingar med fotonisk LED-ljusterapi går faktiskt så långt tillbaka som 1960 talet då man började forska om fördelarna med LED-ljus på huden. Det visade sig att ljuset hade medicinska effekter på huden vilket drev forskningen vidare. Det dröjde inte länge innan dermatologer och hudvårdskliniker började implementera LED-ljus som behandlingsalternativ. 

Det är bara under senare år som LED-ljusbehandlingar har vuxit i popularitet för hemmabruk med kända profiler som skyltar med sina fotoniska LED-masker på sociala medier. En av anledningarna till varför de lämnat klinikerna och landat i hemmet är på grund av det pulserande ljuset som klassas som säkert för dagligt bruk med näst intill inga bieffekter rapporterade.

Det pulserande ljuset är både icke invasivt och fritt från UV-strålning. Ljuset tvingar sig alltså inte på huden som exempelvis en laserbehandling vilket gör behandlingarna med LED-ljus effektiva och säkra för hemmabruk. Med det i åtanke har olika varumärken blomstrat fram som erbjuder fotonisk LED-ljusterapi för hemmabruk och populariteten har vuxit så det knakar. 

Vad är LED ljusterapi?

Led Ljusterapi fungerar genom ljusenergi som riktar sig mot huden och triggar dina naturliga cellprocesser när den absorberas av mitokondrier. Det pulserande ljuset från lysdioderna kommer i olika våglängder vilket korresponderar till olika färger. Baserat på våglängd når ljuset olika lager i huden och bidrar till en rad gynnsamma effekter. Effekterna som anknyts med LED ljusterapi är bland annat ökad kollagenproduktion, minskad inflammation och reducering av hudbakterier i sebaceous kanalen där finnar/cystor bildas. 

LED-ljusterapi maskin

Fungerar verkligen LED-ljusterapi?

Ifall vi utgår ifrån studierna som gjorts på de specifika våglängderna av LED-ljus är det korta svaret, JA. Det finns en uppsjö av studier gjorda genom åren som tyder på att LED-ljusterapi har gynnsamma effekter för en rad olika hudbesvär.

Låt oss använda en studie publicerad 2017 som exempel. 52 kvinnor deltog i studien under loppet av 12 veckor med fokus på hudbesvär. Slutsatsen blev att LED-ljuset i våglängder av 660nm (nanometers) till 777nm hade en reducerande och utjämnande effekt på rynkor runt ögonen området.

En annan studie från augusti 2018 med LED-Ljusterapi maskiner där syftet var granska ifall ljuset har en effekt på hudens elasticitet, lyster och rynkor. Forskarna gav ljuset “grade C”. De såg en förbättring på de flesta områden men menade också på att det behövs mer forskning under en längre tid för att ordentligt kunna dra slutsatsen på effekterna av LED-ljuset på den fotoniska masken mot rynkor.

Kliniska tester om LEd-ljusterapi

När det kommer till rosacea och akne publicerades en studie 2017 som pågick från början till april till slutet av mars. Slutsatsen av studien var förvånande, röd ljusterapi i 640mn och blå ljusterapi i 470mn hade en reducerande effekt på 46-76% efter 4-12 veckor av regelbunden behandling. 

Det blå ljuset har en lägre våglängd som når det översta lagret av huden. Detta är vanligtvis den del där aknebakterier lever och talgkörtlarna har sin öppning. Det blå ljuset skapar en kemisk reaktion när det träffar hudens porfyriner och dödar C-akne. C akne anses vara den vanligaste formen av akne och lever i huden hos alla människor. 

Röd ljusterapi minskar inflammation i huden, svullnad, rodnad och inflammatorisk Rosacea. Rödljusterapi främjar tillväxten av kollagen som anses vara hudens byggstenar. Detta viktiga fibrer protein hjälper att reparera skadad hud och stadga blodkärl.

Efter en granskning från Archives of Dermatological Research av 37 olika kliniska studier publicerade 2021 rekommenderade dermatologerna LED-ljus behandlings maskiner för hemmabruk i syfte att behandla en rad olika hudbesvär. 

Fotonisk terapimask

Är LED-ljusterapi säkert?

LED-ljusterapi anses generellt att vara säkert för dagligt bruk då ljuset är icke invasivt och därmed inte bränner eller skadar huden. Det är däremot viktigt att läsa lite om aktören du planerar att köpa din LED mask ifrån. Det är även viktigt att använda UV-glasögon eller annat skydd för ögonen under behandlingarna. 

Nedan listar vi några viktiga faktorer du bör titta på innan du köper en LED mask. 

  • De olika färgernas effekt på huden
  • Energi, styrka och våglängd
  • CE-märkning och garanti
  • Antalet LED-lampor masken har
  • Ergonomisk form och komfort

Dessa faktorer är viktiga för att bedöma ifall det är en seriös aktör samt för att du ska få ut så mycket nytta så möjligt från dina behandlingar. Är led masken CE-märkt och testad säkerställer det säkerheten och effektiviteten på ljuset hos LED masken,  

Ifall ditt mål är att bekämpa rynkor är kanske inte blå ljus den optimala färgen att använda, därför är det viktigt att läsa på om de olika gynnsamma effekter ljuset har på huden. Rött och infrarött ljus har genom studier visats ha en markant effekt på reducering av rynkor då våglängden är högre och tränger djupare in i huden. Ifall du är omedveten om de olika effekterna våglängderna ger kan det tyvärr komma att märkas på resultatet. 

Är masken inte ergonomisk med en bekväm passform kan det irritera huden och sluta med att hudbesvär som rosacea eller akne förvärras. Se till att aktören du köper LED-masken ifrån erbjuder öppet köp så att du kan testa masken bekvämt i ditt hem och säkerställa att passformen känns bekväm. 

Sammanfattning

Vi vill tillägga att LED-ljus terapi fungerar bättre som ett komplement till din nuvarande hudvårdsrutin istället för en ersättare. Vi rekommenderar att du följer en hälsosam livsstil som håller dina hudbesvär i styr samtidigt som du lägger till LED-ljusterapi som ytterligare ett redskap som kommer ta din hudvårdsrutin till nästa nivå. Vi på Rosalieve erbjuder vår egna framtagna LED-ljusterapi mask som är opartiskt testad av ITL för att säkra effektiviteten på masken. Med över 2000 nöjda kunder i Sverige kan vi med självsäkerhet säga att vi är en av de bästa aktörerna på marknaden.


Har du fler frågor eller funderingar? Tveka inte på att kontakta oss på support@rosalieve.com eller chatta med oss på helgfria vardagar från 08:00-16:00. Vi önskar dig lycka till i din resa till en bättre och hälsosammare hud. 

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras

Handla