Vita fläckar på huden | Så motverkar du Vitiligo effektivt
Vad är vitiligo och vad orsakar det?
Vitiligo är en autoimmun hudsjukdom som visar sig i form av vita fläckar på ansiktet eller andra delar av kroppen. De kan sprida ut sig till olika delar av kroppen eller samlas till en enstaka plats. Hudåkomman kan drabba alla olika hudtyper men är mest synligt hos personer med mörkare hud. Även fast sjukdomen är ofarlig påverkar den drabbade negativt, som försämrat psykiskt välmående och självförtroende.
Det finns främst två typer av vitiligo:
Generaliserad vitiligo: Den vanligaste formen av vitiligo som även går under namnet vitiligo vulgaris eller icke-segmenterad vitiligo. De vita fläckarna är symmetriska vilket innebär att de drabbar båda sidorna av kroppen. Generaliserad vitiligo visar sig oftast på händerna, ansiktet, magen, armhålorna och genitalt. Initialt visas enstaka fläckar som med tiden växer och leder till mer utbredda förändringar.
Segmentell vitiligo: Till skillnad från generell vitiligo, som kan spridas symmetriskt över stora delar av kroppen uppträder segmentell vitiligo oftast på ett enskilt område, vanligtvis på bara en sida av kroppen. Denna typ börjar ofta i barndomen och har en snabbare progression under de första månaderna innan den stabiliseras. Segmentell vitiligo följer ofta samma mönster som nerverna i kroppen. Det innebär att de vita fläckarna på huden ofta uppstår längs ett specifikt område som styrs av en viss nerv. Det är därför fläckarna kan dyka upp på bara en sida av kroppen eller i ett tydligt avgränsat område. I de flesta fall av segmentell vitiligo brukar hudförändringarna stabiliseras efter 6-12 månader.
Vad orsakar vita pigmentfläckar?
Varför kroppens immunsystem börjar attackera pigmentcellerna vid vitiligo är inte helt klart, men forskare har några teorier. En vanlig förklaring är att det är genetiskt betingat, där vissa människor ärvs en ökad risk för autoimmuna sjukdomar. Vitiligo är också kopplat till andra autoimmuna sjukdomar, vilket tyder på att immunsystemet kan vara överaktivt. Andra faktorer som stress, solskador eller hudskador kan ibland trigga sjukdomen hos personer med en genetisk predisposition, men exakt vad som startar processen är fortfarande oklart.
Vitiligo är en av de vanligaste orsakerna till vita fläckar på huden, men det finns även andra tillstånd som kan orsaka liknande symptom. Vitiligo skiljer sig från andra hudtillstånd som orsakar vita fläckar genom att det är en autoimmun sjukdom som förstör hudens pigmentceller, vilket leder till en långvarig färgförlust. Till skillnad från tillstånd som svampinfektioner eller solskador, där pigmentförlusten är tillfällig. vitiligo fläckar oftast symmetriska, skarpt avgränsade och sprider sig över tid.
När vita fläckar uppstår på huden från solskador brukar de vara små, ojämna och främst dyka upp på områden som ofta utsätts för solen, som armar, ben eller händer.
Vid en svampinfektion som tinea versicolor uppstår fläckarna oftast på överkroppen, halsen eller armarna. De kan vara ljusa eller mörka och är ofta oregelbundna i formen. Fläckarna syns tydligare när huden blir solbränd, eftersom de infekterade områdena inte mörknar som resten av huden.
Vilka behandlingar finns tillgängliga för vita pigmentfläckar?
Det finns i dagsläget ingen botande behandling för vitiligo, men det kan vara möjligt att minska antalet förlorade pigment och sakta återhämta dem. Det är viktigt att börja med att alltid skydda sig mot solens strålar då det är relativt vanligt att det är en triggande faktor för personer som är benägna att utveckla sjukdomen. Använd solskyddsfaktor och undvik att vara ute i solen mitt på dagen.
Behandling med kortison
Ett sätt att behandla vitiligo är att använda en kräm som innehåller starkt kortison. Kortison har antiinflammatoriska egenskaper som kan sakta ner vitiligo eller återhämta melaninet. Kortison kan ha några bieffekter, särskilt vid långvarig användning. Huden kan bli tunn och skör, och små blodkärl kan bildas där du använder krämen. Och det är allt.
Ljusterapi mot vitiligo
Ljusterapi kan hjälpa mot vitiligo genom att stimulera pigmentcellerna i huden att producera melanin, det pigment som ger huden färg. Under behandlingen riktas ljuset mot de områden som saknar pigment, vilket kan göra att färgen gradvis återkommer. Behandlingen tar tid och kräver lite mer tålamod.
Läkemedel som påverkar immunförsvaret
En annan typ av läkemedel som kan användas är de som innehåller de verksamma ämnena takrolimus eller pimekrolimus. De kallas för immunmodulerande läkemedel, vilket betyder att den förändrar den starka immunreaktionen vid vitiligo. Läkemdelet finns i salva eller kräm, ibland även i tabletter.