Hudförändringar i ansiktet - Symptom och behandling.
Vad är hudförändringar i ansiktet och vad orsakar det?
Hudförändringar kan se olika ut beroende på varför de uppstår, och man delar oftast upp dem i godartade och elakartade. De allra flesta hudförändringar i ansiktet och på andra delar av kroppen är godartade, vilket betyder att de är helt ofarliga. Varför hudförändringar i ansiktet uppstår kan bero på flera orsaker, några av de vanligaste orsakerna är överdriven exponering av solljus under längre perioder och åldrande. I vissa fall kan graviditet eller klimakteriet vara en faktor då hormonförändringar påverkar pigmentet i huden, men det kan också vara genetiskt betingat.
Få bort hudförändringarna i ansiktet
För godartade hudförändringar finns det flera olika behandlingsalternativ att välja mellan. Populära behandlingar inkluderar att frysa ner det drabbade området, laser och LED-ljusterapi. Att "frysas ner" innebär att man använder en metod som kallas kryoterapi för att avlägsna hudförändringen. Vid kryoterapi appliceras extrem kyla, ofta i form av flytande kväve, direkt på området som ska behandlas. Kylan förstör de oönskade cellerna, och efter behandlingen brukar området sakta läka och den behandlade förändringen faller av.
Laserbehandling för hudförändringar fungerar genom att rikta en koncentrerad ljusstråle mot det specifika området på huden. Lasern avger energi som absorberas av hudens pigmentceller eller blodkärl, beroende på vilken typ av hudförändring som behandlas. Denna energi omvandlas till värme, vilket förstör de oönskade cellerna som orsakar hudförändringarna. Samma princip gäller även för IPL-behandling, även om teknologin skiljer sig åt.
Laser- och IPL-behandlingar fungerar för olika typer av hudförändringar:
- Pigmenterade förändringar: Lasern bryter ner pigmentet i huden, vilket leder till att det successivt bleknar och försvinner.
- Kärlförändringar: Lasern riktar sig mot blodkärlen, vilket gör att de koagulerar och bryts ner, vilket i sin tur minskar synligheten.
- Hudutväxter och vårtor: Lasern skär av eller förångar vävnaden, vilket gör att vårtorna gradvis försvinner.
Efter behandlingen kan det behandlade området vara rött, svullet och kännas som en lätt solbränna, men dessa symptom brukar avta inom några dagar. Huden läker sedan och den oönskade hudförändringen försvinner.
LED-ljusterapi fungerar genom att använda olika våglängder av ljus för att behandla hudförändringar och förbättra hudens övergripande hälsa. Olika våglängder av LED-ljus tränger in i huden på olika djup, vilket ger en rad terapeutiska effekter.
När det gäller pigmentering och andra hudfläckar eller vårtor, fungerar LED-ljusterapi på följande sätt:
- Grönt ljus: Hjälper till att minska hyperpigmentering och jämna ut hudtonen. Det gröna ljuset tränger in i huden och påverkar melanocyterna, de celler som producerar pigment vilket minskar mörka fläckar och missfärgningar.
- Rött ljus: Stimulerar kollagenproduktionen och förbättrar blodcirkulationen. Det kan användas för att förbättra hudens struktur och elasticitet, vilket kan hjälpa till att minska synligheten av olika hudförändringar.
Under en LED-ljusterapi behandling placeras en LED-mask eller panel nära huden. Behandlingen är smärtfri och kräver ingen återhämtningstid. Ljuset tränger in i hudlagren utan att skada dem och triggar biologiska processer som främjar läkning och föryngring.
Så kan du förebygga hudförändringar själv
En betydande andel av hudförändringar beror på överdrivet solande och exponering för ultraviolett (UV) strålning. Solens UV-strålar kan orsaka både godartade och elakartade hudförändringar.
Godartade förändringar som åldersfläckar (solfläckar), aktiniska keratoser och vissa typer av pigmentförändringar är ofta direkt relaterade till solens skadliga strålar.
Därför är solskyddsåtgärder, såsom att använda solkräm, bära skyddande kläder och undvika solen under dess starkaste timmarna viktiga för att minska risken för hudförändringar. Använd fuktgivande krämer för att hålla huden mjuk och smidig, vilket kan hjälpa till att förebygga skador och irritation. En diet rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler kan också stödja hudens hälsa.