Rynkor under ögonen

Uppkomsten av rynkor är något som framträder på oss alla med åren och det lilla känsliga området under ögonen är oftast där de först uppstår. Rynkor under ögonen är sällan ett tecken på ett allvarlig medicinskt tillstånd men många upplever dem ändå som störande och greppar efter halmstrån för att hitta en lösning. Om detta är fallet för dig så har du hamnat rätt, i detta blogginlägg går vi igenom de vanligaste orsakerna till rynkor under ögonen samt vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga. Du hittar även mer information om rynkor, påsar samt mörka ringar under ögonen i vårt tidigare blogginlägg “påsar under ögonen”. Du kan även läsa mer om LED-Ljusterapi som är en smärtfri och effektiv lösning för att reducera rynkor under ögonen.

Rynkor under ögonen

Vad kan bidra till uppkomsten av rynkor under ögonen?

Rynkor är något som uppstår på oss alla med tiden, men det finns även en rad andra faktorer som kan få rynkor att uppstå tidigare. Nedan listar vi vilka faktorer som kan bidra till rynkor under ögonen så du kan läsa igenom och identifiera vad som potentiellt ställer till det för dig.

Solexponering: För lång och frekvent exponering av UV-strålning bryter ned hudens fibrer och elastin. UV-strålning uppmanar även formationen av fria radikaler i cellmembranet vilket på sikt orsakar en reducering av cellproduktionen i huden och rynkor under ögonen uppstår. Fria radikaler orsakar också torr hud, ökad känslighet, inflammation och försämrad elasticitet i huden. Personer med en ljusare hudton har högre sannolikhet att eventuellt utveckla rynkor då de generellt har sämre skydd mot UV-strålning än personer med mörkare hudton. Oavsett hudton så bör du alltid skydda dig mot solens strålar genom att inte vistas i solen under de starkaste soltimmarna och alltid använda solkräm.

Rökning: Även om rökare ofta är medvetna om skadorna som rökning orsakar på lungorna och hjärtat så är de mindre medvetna om de negativa effekterna som rökning har på deras hud. Rökning leder till en ökad produktion av ett enzym som bryter ner kollagen, vilket minskar hudens elasticitet och får den att se mer åldrad, slapp och rynkig ut. Kollagen är ett protein i kroppen som finns i bland annat ben, muskler och hud. När kollagen bryts ner så är rynkor eller påsar under ögonen vanligt förekommande. Rökning kan även torka ut huden och utarma C-vitamin produktionen.

Brist på sömn och stress: Dessa tillstånd kan resultera i sämre hy överlag. Kemikalierna som uppstår i samband med trötthet och stress kan stoppa huden från att reparera inflammation i cellerna. När vi sover sätter sig vätska i vävnaderna under dina ögon. Brist på sömn kan det leda till att dina blodkärl läcker och mixas med vätskan i vävnaderna under ögonen vilket leder till att rynkor under ögonen uppstår. 

Sov ordentligt och minska stress för att reducera rynkor under ögonen

Detta händer när vi får rynkor under ögonen

Med åldern kan vävnads strukturerna under ögonen och musklerna som stödjer dem gradvis försvagas och huden blir mindre elastisk. När vi kommer upp i åldern så får vi även brist på oljeproduktion som torkar ut huden och gör den mer känslig. Detta leder till att huden under ögonen sakta börjar sjunka in och lättare utsätts för slitage. När huden utsätts för slitage minskar två viktiga ämnen i huden (kollagen och elastin).

Kollagen: Kollagen är ett fiberprotein som finns i bl.a ben, ligament och hud. Det finns olika typer av kollagen men den typen vi fokuserar på här är typ 1 vilket är en viktig komponent för hudens hälsa. Kollagen verkar som kroppens byggstenar och hjälper kroppen reparera skadad hud samt hålla den fast och återfuktad. När kollagen minskar så framträder rynkor under ögonen.

Elastin: Precis som kollagen så är elastin ett protein som finns i bindvävnaden i huden. Elastinfibrer jobbar tillsammans med sin bästa vän kollagen och agerar som hudens ”resårband” vilket ger huden möjlighet att återfå sin form efter rörelse eller utsträckning. När vi använder ansiktsmuskler och grimaserar regelbundet resulterar det i att rynkor och veck under ögonen eventuellt uppstår på grund av brist av elastin som drar tillbaka huden till sin position. 

Reducera rynkor under ögonen

Vilka behandlingar finns tillgängliga för rynkor under ögonen? 

Många upplever att tydliga rynkor och veck under ögonen får hela ansiktet att se trött och slitet ut. Om du upplever rynkorna som störande finns det en rad olika behandlingsalternativ för reducering av rynkor under ögonen men även behandlingar som syftar till att förebygga eller bromsa uppkomsten av rynkorna. Nedan listar vi de vanligaste behandlingarna:

OBS: Kom ihåg att större kosmetiska ingrepp måste först diskuteras med en legitimerad läkare eller hudspecialist för en noggrann bedömning innan behandling. 

Laser Behandling

En laserbehandling eller laserslipning för rynkor under ögonen fungerar genom att avfyra laserpulser som skapar en hastig värmeutveckling i huden. Värmen hettar upp vätskan i huden så pass mycket att ett tunt lager försvinner för varje laserpuls. Det leder i sin tur att kroppen tolkar området under ögonen som skadat vilket triggar igång kollagen och elastin produktionen som föryngrar huden och gör den stramare. 

En specifik typ av laser som används för dessa typer av ingrepp är Ablativ fraktionell laser som endast slipar ner delar av huden. Lasern tvingar sig in i huden och skapar mikroskopiska hål på endast vissa delar och andra vävnader förblir orörda. Detta leder till snabbare läkningsprocess efter behandlingen. 

En laserbehandling för rynkor under ögonen är ett relativt kraftfullt kosmetiskt ingrepp och kräver därför ofta runt 1-2 veckors ledighet. Kostnaden för behandlingen kan variera, med priser från 15000-30000 kronor. Det är viktigt att konsultera med en hudläkare eller hudspecialist innan behandling för att komma fram till en skräddarsydd lösning. Läs mer eller boka en behandling HÄR.

Laser mot rynkor under ögonen

LED-ljusterapi

En alternativ och effektiv behandling till laser är LED-ljusterapi som använder ljusenergi som inte tvingar sig in i huden och därmed inte ger dig bieffekterna av en vanlig laserbehandling. Fibroblast cellerna som är de vanligaste cellerna i läderhuden stimuleras av LED-Ljusterapi. Det gör i sin tur att produktionen av kollagen proteinet och elastin i huden återhämtas och ökar vilket motverkar rynkor under ögonen. 

LED-ljusbehandling triggar även igång hudens cellulära återhämtning genom att boosta cellproduktionen som i sin tur förebygger uppkomsten av nya rynkor och fina linjer. Vanligtvis brukar ledljus terapi användas som ett komplement till användarens nuvarande hudvårdsrutin. 

Ledljusterapi använder led-ljusenergi som fördelas genom olika lysdioder och når hudens olika lager beroende på vilken färg och våglängd du använder. Läs mer om LED-ljusterapi HÄR.

LED Light therapy mot rynkor under ögonen

Anti-aging serum eller kräm

Anti-aging krämer har en återfuktande och anti inflammatorisk effekt som lugnar inflammerad och uttorkad hud. Alla anti-aging krämer innehåller vanligtvis olika verksamma ämnen som syftar till att behålla hudens elasticitet och lyster. Krämerna hjälper även att få bort döda hudceller vilket uppmanar nya lager av huden att återuppstå. Ett ämne som de flesta antirynk krämer har gemensamt idag är att de innehåller Retinoider. Retinoider är ett derivat av vitamin A som har visats genom kliniska tester och studier vara effektiva för att motverka rynkor under ögonen. Ämnet fungerar genom att främja produktionen av kollagen vilket är en som diskuterat tidigare i inlägget en viktig komponent för att bibehålla hudens elasticitet. 

När du applicerar en antirynkkräm under ögonen absorberas ämnet snabbt och når de djupare lagren av huden där de aktivt kan minska synliga rynkor med tiden. Antirynkkräm bör inte användas som en ersättare till din nuvarande hudvårdsrutin utan mer som ett komplement. Ifall du exempelvis sover bra, minskar rökningen och stressen i ditt liv så kan en antirynkkräm hjälpa dig på traven. Vi på Rosalieve har ett unikt utbud av dermatologiskt testade serum som aktivt motverkar påsar under ögonen och rynkor.

Fillers

Med minskad produktion av kollagen och försvagad spänst i huden så förlorar huden sin underliggande struktur så att det känsliga området under ögonen sjunker in enklare och förlorar volym. Fillers hjälper det tunna området under ögonen att få tillbaka sin volym och släta ut rynkorna. Behandling med fillers är inte något större kosmetiskt ingrepp, användare återrapporterar oftast inga större smärtor och processen tar oftast inte längre än 30 minuter. man kan vanligtvis återgå till sina vanliga rutiner direkt efter behandlingen. 

Du bör konsultera med en hudläkare eller hudspecialist innan behandlingen och priset brukar ligga på cirka 3000 kr. Effekten håller i cirka 3-4 månader, varefter en upprepning av behandlingen krävs för att upprätthålla resultatet. Läs mer eller boka en konsultation HÄR.

Fillers mot rynkor under ögonen

Injektioner av mikrofett

Alternativ behandling istället för vanliga fillers så finns även naturlig ersättning av fettvolym för att reducera rynkorna under ögonen. Behandlingen syftar till att ta fettceller från utvald fettdepå för att sedan injicera det i området ögonen. Behandlingen slätar ut rynkorna och ger området under ögonen mer volym vilket får huden att se slätare och föryngrad ut. 

Injektioner av mikrofett är däremot än en mer omfattande kosmetiskt behandling jämfört med fillers. Man måste först fettsuga från utvald fettdepå för att sedan rengöra fettet och transplantera det under ögonen. Priset för en sådan behandling ligger på ungefär 15 000 kr. Läs mer HÄR.

Kontakta en hudspecialist

Rynkor under ögonen är något som eventuellt framträder oss alla och det är absolut inget att skämmas över. Om det är något som du upplever som störande så rekommenderar vi att du gör vissa livsstilsförändringar och införskaffar dig en ordentlig hudvårds rutin. Det finns en rad olika behandlingar du kan genomgå för att reducera rynkorna under ögonen utan att göra större kostsamma kosmetiska ingrepp. 

Som en ersättare för laserbehandling som kommer med en rad olika nackdelar som smärta, sjukskrivning i 1-2 veckor och höga kostnader så finns LED-ljusterapi tillgängligt. Led ljusterapi fungerar genom att rikta naturligt ljusenergi mot olika lager av huden beroende på färg och våglängd. Ljuset som riktar sig mot cellen absorberas av mitokondrier för att utlösa kroppens naturliga cellprocesser. Ljuset är Icke-invasivt (tvingar sig inte på huden) vilket gör led-ljusbehandlingar smärtfria, säkra för hemmabruk och kostar betydligt mycket mindre. 

Har du däremot tagit alla nödvändiga åtgärder som krävs utan några märkbara resultat så kan det vara aktuellt att kontakta en hudspecialist. Ni kan tillsammans komma överens om vilka behandlingsalternativ som är bäst lämpade för din hud och hur ni kan gå vidare. 

Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss på support@rosalieve.com. Testa vårt antirynk serum som jobbar effektivt mot att dämpa påsar och mörka ringar under ögonen.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras