Rynkor i pannan

Rynkor i pannan är något som eventuellt framträder på oss alla med åldern. Med åldern försvagas vävnads strukturerna, spänsten och fukten i ansiktet gradvis. Samtidigt som vi använder våra ansiktsmuskler och grimaserar regelbundet resulterar det i att rynkor och veck i pannan eventuellt uppstår. De vanligaste typer av rynkor som uppstår i pannan är linjer, bekymmersrynkor (veck mellan ögonbrynen) eller horisontella rynkor mellan ögonbryn och hårfäste. Rynkor som först uppstår i ansiktet är oftast just i pannan eller under ögonen

Rynkor i pannan

Vad orsakar rynkor i pannan?

Rynkor i pannan orsakas av muskeln i pannan som kallas frontalismuskeln som gör det möjligt att höja ögonbrynen. När du frekvent höjer dina ögonbryn drar denna muskel ihop sig och rynkor i pannan uppstår eventuellt. rynkorna blir naturligt mer uppenbara med ålder med det finns även andra faktorer som spelar in.

Brist på sömn

När vi sover producerar kroppen kollagen, vilket är ett protein som hjälper till att hålla huden fast och elastisk. Om vi inte får tillräckligt med sömn kan detta leda till att produktionen av kollagen minskar, vilket i sin tur kan göra huden mer benägen att utveckla rynkor och fina linjer i pannan. 

Stress 

Stress kan resultera i sämre hy överlag. Kemikalierna som uppstår i samband med trötthet och stress kan stoppa huden från att reparera inflammation i cellerna. Detta leder till att rynkor i pannan lättare formas, stress ökar även dina kortisolnivåer vilket kan öka intensiteten och synligheten av rynkorna i pannan. 

Hög solexponering

Utsättning för solens UV-strålar kan orsaka skador på hudens elastinfibrer och kollagen vilket kan göra huden mer benägen att utveckla rynkor och fina linjer. Dessutom kan solexponering leda till uttorkning av huden vilket också kan påverka uppkomsten av rynkor i pannan. Därför är det viktigt att skydda huden från solstrålarna genom att använda solskydd och undvika att vistas i solen under de mest intensiva timmarna på dagen.

Rökning

Det finns över 4000 olika kemikalier i nikotin som producerar en substans i huden som bryter ner elasticiteten och kollagen som kan orsaka minskad blodtillförsel till huden vilket begränsar mängden syre och näringsämnen som når cellerna. Detta leder till att en försämrad och slapp hud.  

Vilka behandlingar finns tillgängliga mot rynkor i pannan?

Även fast rynkor i pannan är vanligt förekommande och sällan ett tecken på något allvarligt underliggande medicinskt tillstånd så upplever många rynkorna som störande då det får hela ansiktet att se trött ut. Önskar man då eller i förebyggande syfte göra något åt det så finns det en rad olika behandlingar tillgängliga. 

botulinum toxin och fillers

Botulinum toxin, även känt som Botox är en injektionsbehandling som används för att minska synligheten av rynkor genom att slappna av musklerna i pannan. Behandlingen fungerar genom att blockera signalerna från nerverna till musklerna vilket minskar muskelaktiviteten och gör att rynkorna blir mindre synliga. Effekten av behandlingen varar vanligtvis i 3-4 månader, varefter en upprepning av behandlingen krävs för att upprätthålla resultatet.

Botox eller fillers i pannan

Medan botox är muskelavslappnande ämne så är fillers ett volymgivande ämne som innehålla hyaluronsyra som skapar volym. Hyaluronsyra är en sockermolekyl som redan finns naturligt i kroppen. När ämnet injiceras i huden ger den både fukt och volym och kan släta ut rynkor i pannan. Resultaten av en fillerbehandling kan variera beroende på vilken typ av filler som används, men de flesta behandlingar ger resultat som varar mellan 6 och 12 månader.

Det är viktigt att konsultera med en läkare eller hudvårdsspecialist innan du bestämmer dig för att genomgå en injektionsbehandling. Endast legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor får utföra estetiska injektionsbehandlingar. Konsultationen är även viktig för att säkerställa att det lämpligt för dig att genomgå en injektionsbehandling. Gravida eller ammande är inte lämpliga att behandlas, samt om du är under 18 eller allergisk mot någon av komponenterna av fillers (lidokain till exempel). För mer information om injektionsbehandlingar besök Estetikspecialisten.

LED-Ljusterapi

Led Ljusterapi fungerar genom ljusenergi som riktar sig mot olika lager av huden beroende på färg och våglängd. Ljuset är Icke-invasivt (tvingar sig inte på cellen), vilket gör led-ljusbehandlingar säkert för hemmabruk. Ljuset som riktar sig mot cellen absorberas av mitokondrier för att utlösa kroppens naturliga cellprocesser

Fibroblast cellerna som är den vanligaste cellen i läderhuden i det mellersta lagret av huden stimuleras med hjälp av LED-ljusbehandlingar. Det gör i sin tur att produktionen av kollagen proteinet i huden ökar. 

LED-ljus behandling med Rosalieve förebygger rynkor genom att penetrera djupt in i hudens vävnader vilket triggar igång hudens cellulära produktion. Genom att boosta cellproduktionen så motverkar du rynkor och även förebygger uppkomsten av nya rynkor och fina linjer. Vanligtvis brukar led ljusterapi användas som ett komplement till användarens omfattande hudvårds rutin. 

Led light therapy mask

Anti Aging krämer (retinol)

Retinoider är derivat av vitamin A som har visat sig vara effektiv för att minska synliga rynkor i pannan. Retinoider fungerar genom att öka cellförnyelsen och stimulera produktionen av kollagen, vilket är en viktig komponent för hudens elasticitet och fasthet.

När du applicerar en kräm eller ett serum med retinoider på din panna absorberas ämnet snabbt och når de djupare skikten av huden där det kan hjälpa till att minska synliga rynkor och fina linjer. Detta sker genom att retinoider minskar nedbrytningen av kollagen vilket bidrar till att bibehålla hudens fasthet och elasticitet.

För att få bästa resultat av retinoider är det viktigt att använda dem regelbundet och över en längre tid. Du kan också behöva använda en högre koncentration av retinoider för att se önskade resultat. 

Återfuktande hudkräm fungerar inte som en ersättare för andra hudvårds rutiner utan mer som ett komplement som kan hjälpa dig på vägen. Ifall du exempelvis sover bra, minskar stressen och skyddar dig mot solens strålar så kan antirynkkräm hjälpa dig ytterligare. 

Ögonkrämer har en återfuktande och anti inflammatorisk effekt som lugnar svullen och uttorkad hud. Rosalieve har ett unikt utbud av dermatologiskt testade serum som aktivt motverkar påsar under ögonen och rynkor i pannan.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras