Hur ofta behöver jag göra IPL behandlingar hemma?

Innan vi går in på hur många IPL behandlingar du behöver göra hemma i veckan för att få ut det mesta av din IPL enhet är det viktigt att förstå hårets olika faser och hur IPL fungerar. Vill du skippa denna sektion och hoppa direkt till hur många IPL behandlingar du bör göra hemma kan du klicka HÄR.

Hur fungerar IPL?

IPL (Intense Pulsed Light) använder sig av ett bredare spektrum av ljusenergi som navigerar sig till hårsäckarna genom pigmentet känt som melanin. IPL klassas inte som en laser, men tekniken är liknande då hårsäckarna absorberar ljuset, vilket omvandlas till värme som skadar hårsäckarna, försvagar deras livskraft och eventuellt sätter dem i en vilofas. IPL kräver ofta flera behandlingar för att nå önskade resultat som därefter håller under långa perioder, vanligtvis 6 månader upp till ett år.  

När är IPL mest effektivt?

IPL är mest effektivt på nyrakad hud fri från krämer eller andra hudvårdsprodukter. Vi vill att ljusenergin från IPL-enheten ska absorberas av hårsäckarna utan att blockeras av exempelvis hudvårdsprodukter eller kroppsliga oljor, därför är det alltid bra att rengöra huden innan IPL behandlingen.

Det viktiga är att ljuset absorberas av hårsäckarna eftersom de bär ansvaret för att producera nytt hår, därför är det viktigt at raka sig innan behandlingarna. När håret inte är rakat kan det göra IPL-ljuset mindre effektivt då delar av ljuset inte når hårsäckarna. 

Hur många gånger ska man använda IPL

Vi strävar efter att träffa hårsäckarna med IPL-ljuset när de befinner sig i rätt fas, nämligen tillväxtfasen. Oroa dig inte, detta komplicerar inte processen alltför mycket då en stor majoritet, 85-90% av allt kroppshår oftast är i tillväxtfasen. Det är dock bra att ha kunskap om detta för en bättre förståelse av effekten från IPL behandlingarna. 

 • Tillväxtfasen (anagenfasen): Majoriteten av hårstråna befinner sig i anagenfasen, den aktiva tillväxtfasen. Under denna fas växer håret kontinuerligt och hårsäckarna är aktiva. Det är just då vi vill behandla hårsäckarna med IPL. När hårrötterna är ordentligt försedda med näringsämnen, pågår denna fas under en längre tid. Detta är en av anledningarna till varför IPL vanligtvis reducerar 80-90 % av kroppsbehåringen. Eftersom ungefär 10-20 % av hårstråna inte är i denna fas vid en given tidpunkt, kan vissa hårstrån inte påverkas lika mycket av IPL-behandlingen.
 • Övergångsfasen (katagenfasen): Övergångsfasen, även känd som katagenfasen, är den andra fasen av hårväxtcykeln. Under denna fas slutar hårsäcken att producera hår och hårsäckens nedre del dras uppåt mot huden. Övergångsfasen markerar övergången från tillväxtfasen till vilofasen (telogenfasen). Denna fas varar vanligtvis i cirka två veckor och utgör en övergångsperiod mellan aktiv hårväxt och vilofas. Under denna fas förbereder sig hårsäcken på att stängas av och påbörjar processen med att förlora sitt hårstrå för att sedan börja om med en ny cykel av hårväxt.
 • Vilofasen (telogenfasen): Under vilofasen slutar håret växa i ungefär 3 månader. Under denna fas sker ingen tillväxt eller ämnesomsättning i hårsäcken. Istället befinner sig håret i det översta skiktet av hårbotten och lossnar successivt när du tvättar eller kammar håret. Det är helt normalt att förlora upp till 100 hårstrån per dag under denna fas.
 •  

  Eftersom cirka 80-90% av kroppens hår befinner sig i tillväxtfasen, även känd som anagenfasen, under flera år innan de övergår till andra faser som endast varar veckor eller några månader, kan du vara säker på att IPL når de flesta hårsäckar som är i tillväxtfasen. Detta är anledningen till att IPL är så effektivt för hårborttagning och varför tekniken har blivit en så populär metod för att avlägsna oönskad hårväxt.

  Du kan även behandla kvarvarande hårsäckar med så kallade "touch up-behandlingar". Genom att regelbundet genomföra IPL-behandlingar med korrekta intervaller (ungefär varannan månad) kan du över tid ta bort de återstående 10-20% av hårstråna

  Hur ofta behöver jag göra IPL-hårborttagning hemma?

  Varje IPL-enhet levereras vanligtvis med tydliga instruktioner om hur ofta den bör användas för att nå optimala resultat. De flesta IPL-enheter för hemmabruk rekommenderar en till tre behandlingar i veckan under 8-12 veckor eller tills du når önskade resultat, därefter räcker det med enstaka underhållsbehandlingar

  Uppstartsbehandlingar

  De behandlingssessioner som resulterar i att 80-90 procent av håret avlägsnas kallas ofta för upstartsbehandlingar. Under denna period, som vanligtvis varar 8-12 veckor bör IPL-enheten användas 2-3 gånger i veckan. Det är viktigt att hålla sig till behandlingsschemat och ha tålamod då resultaten kan ta lite tid att visa sig.

  Underhållsbehandlingar

  För att även avlägsna de återstående 10-20 procenten av kvarvarande hår krävs underhållsbehandlingar. Här räcker det med en till två behandlingar varannan månad.

  Kan jag använda min IPL-enhet varje dag?

  IPL-enheten bör inte användas varje dag. Att behandla håret med IPL varje dag kommer inte att accelerera resultaten, utan kan snarare tvärtom sakta ner framstegen. Efter varje IPL-behandling behöver både hårsäckarna och huden några dagar för återhämtning innan ljuset kan absorberas effektivt av melaninet när hårsäckarna är i tillväxtfasen. 

  Rosalieve IPL enhet för hårborttagning hemma

  Överanvändning av IPL kan också leda till irritation eller skada på huden, vilket kräver att du väntar med att fortsätta behandlingarna tills huden har återhämtat sig. Efter varje IPL-session bränns hårsäckarna och du behöver ge det en dag eller två att växa ut tillräckligt för att absorbera ljuset effektivt. Så, håll dig till det rekommenderade behandlingsschemat för att undvika onödiga biverkningar och uppnå optimala resultat.

  Vad händer om jag använder en IPL-enhet varje dag?

  Förutom att det kan fördröja resultatet, finns det andra biverkningar som kan uppstå om du använder din IPL-enhet varje dag.

  Hudirritation: Ljuset från IPL-enheten omvandlas till värme när det träffar huden och hårsäckarna. Att använda IPL-behandlingen för ofta kan orsaka irritation i huden om den inte ges tillräckligt med tid att återhämta sig mellan behandlingarna.

  Hudbrännskador: Personer med känslig hud kan riskera hudbrännskador av den intensiva värmeenergin från IPL-enheten om behandlingar utförs dagligen. Det kan även leda till exfoliering av huden.

  Slöseri med ljuspulser: Överanvändning av IPL-enheter för hemmabruk är inte bara ineffektivt utan leder även till slöseri med ljuspulser. Varje IPL-enhet har ett begränsat antal ljuspulser, och att använda dem i onödan minskar enhetens livslängd. Det är därför viktigt att använda ljuspulserna sparsamt för att förlänga enhetens hållbarhet.

  Lämna en kommentar

  Alla kommentarer granskas innan de publiceras