Fotonisk Terapi Mask - Hur fungerar det?

Fotonisk Terapi Mask

Funderar du på att köpa en fotonisk terapimask och ta din hudvårdsrutin till nästa nivå? Det kan vara bra att rusta dig med rätt information innan ditt köp för att få ut så mycket så möjligt av dina behandlingar och välja rätt i en uppsjö av olika varumärken av fotoniska terapi masker. I detta inlägg går vi igenom vad fotonisk terapi innebär, vilka fördelar du kan förvänta dig med behandlingarna samt ifall det verkligen är säkert för dagligt bruk. 

Vad är en fotonisk terapimask?

Fotonisk ljusterapi är något som under senaste åren lämnat klinikerna och hamnat i hemmet hos människor som söker något som kan hjälpa förebygga deras hudbesvär. Fotonisk terapi var förr i tiden bara tillgängligt hos dermatologer och andra hudvårdskliniker för behandling av hudbesvär som rosacea, akne eller rynkor. Med ljusets säkerhet för dagligt användande och effektivitet mot en rad olika hudbesvär möjliggör det för nya varumärken att sälja fotoniska LED-ljusterapimasker för hemmabruk. Därför har det under de senaste åren blomstrat fram nya varumärken som säljer fotoniska terapimasker för hemmabruk, nu kan du alltså genomgå LED-ljusterapi behandlingar bekvämt i ditt hem för en mycket billigare peng än priset på salongerna. 

Fungerar fotonisk terapi? 

Forskningen kring fotonisk ljusterapi går så långt tillbaka som 1903. Sens dess har det genomförts tusentals studier där majoriteten verkar vara överens om att fotonisk ljusterapi i specifika våglängder faktiskt har gynnsamma effekter mot hudbesvär som bl.a rosacea, akne och rynkor. Vill du själv ta en titt på några av studierna som utförts de senaste åren, kika på studierna gjorda av National library of medicine eller läs mer på vår studie sida. 

Fotonisk terapimask

Fotonisk ljusterapi fungerar genom koncentrerad ljusenergi i specifika våglängder som riktar mot olika lager av huden. Ljuset som riktas mot huden är icke invasiv, alltså tvingar sig inte på huden, vilket gör att du slipper bieffekterna av en behandling med laser. Ljuset som når huden absorberas och bearbetas av mitokondrier för att trigga igång hudens naturliga cellprocesser. Det innebär att huden ökar produktionen av celler och fiberproteinet kollagen vilket kan motverka eller förebygga vissa hudåkommor eller bara ge dig en hälsosammare hud överlag. Ljuset minskar även inflammation i huden och dödar hudbakterier i sebaceous kanalen vilket kan vara till en stor nytta för personer med rosacea eller akne. 

Vilka är fördelarna med fotonisk ljusterapi?

Alla färger på den fotoniska masken har olika funktioner på huden. Baserat på dina mål med din hudvård är det viktigt att du läser om vilka färger som passar dina behov för att få ut så mycket så möjligt från behandlingarna. Nedan listar vi de olika fördelarna med de olika färgerna samt vilken våglängd som medföljer. 

Rött ljus: Har en anti inflammatorisk effekt på huden. Ljusenergin stimulerar energi tillverkningen av cellerna och jobbar effektivt för att återhämta eller reparera skadad hud. Ljuset ökar tillväxten av kollagen vilket är hudens byggstenar och minskar rodnad. Sammanfattnigsvis:

✓ Minskar rodnad och lugnar huden.
✓ Reducerar dem flesta typer av Rosacea och förebygger symptomerna.
✓ Läker akneärr snabbare och förhindrar framtida utbrott.
✓ Reducerar vulgaris
✓ Hjälper huden att läka och återhämta sig snabbare vilket ger resultat på kortare tid

Röd ljusterapi

Blått ljus: Blåljus terapi har en lägre våglängd som koncentrerar sig på det översta lagret av huden. Det översta lagret av huden är ofta där aknebakterier lever och sprider sig. Ljuset skapar en kemisk reaktion när det träffar hudens porfyriner och reducerar C-akne, vilket är den vanligaste typen av akne hos vuxna personer idag. Sammanfattningsvis:

✓ Reducerar C akne (en vanlig form av akne)
✓ Minskar talg i talgkörtlarna och oljekörtlar vilket begränsar nya utbrott
✓ Hjälper att reducera akneärr och jämna ut hudens struktur

Blå ljusterapi


OBS: Var noga med att kolla nanometer (nm) när du köper en fotonisk terapi mask. Våglängder under 470nm kan irritera huden och förvärra dina nuvarande aknebesvär. Rosalieve är testat för att sökra att våglängden är precis och fastställa att den inte irriterar huden. 

Infrarött ljus: Infrarött ljus är ett naturligt ljus som når djupare in i huden än de andra våglängderna. Ljuset når cellen vilket triggar igång cellprocesser och kollagenproduktionen i huden. Ljuset aktiverar även ett protein som kallas Cytokrom vilket triggar igång energin (ATP) att produceras i högre utsträckning. Infraröd ljusterapi främjar följande fördelar på huden:

✓ Gör huden strammare och hälsosammare
✓ Reducerar och förebygger rynkor
✓ Minskar missfärgning och pigmentfläckar

✓ Ger huden ett nytt lyster. 

Grönt ljus: Ljuset riktar sig mot melatonin producerande celler i huden som ligger bland de översta lagren av huden. Ljuset har visats reducera och förebygga pigmentfläckar och missfärgningar i huden. Sammanfattningsvis hjälper grön ljusterapi men följande:

✓ Reducerar mörka ringar under ögonen
✓ Ger huden en jämnare ton
✓ Behandlar och förebygger pigmentfläckar
✓ Minskar ytliga blodkärl i ansiktet

Är fotonisk ljusterapi säkert?

Fotonisk ljusterapi anses generellt vara säker för dagligt bruk med extremt sällsynta fall av bieffekter rapporterade. Ljuset tvingar sig inte på huden vilket inte skadar huden till skillnad från en vanlig laserbehandling. Det är däremot viktigt att du läser på om varumärket du köper din fotoniska terapi mask ifrån för att bedöma ifall det är en seriös aktör. Det är också viktigt att ha ögonen stängda eller använda UV glasögon under behandlingarna då ljuset kan irritera ögonen. 

Andra faktorer du kan kolla på är: 

  • Energi, styrka och våglängd
  • CE-märkning och garanti
  • Antalet LED-lampor masken har
  • Ergonomisk form och komfort

Följande faktorer är viktiga att titta på för att bedöma ifall det är en seriös aktör som säkerställer att du får ut så mycket så möjligt från dina fotoniska ljusbehandlingar så möjligt samtidigt som du kan vara trygg. Är masken ergonomisk och bekväm säkerställer det även att huden inte blir irriterad efter regelbundet användande. Rosalieve har en ergonomisk och lätt passform som ligger bekvämt nära huden och fördelar strålningen genom 150 olika lysdioder. 

Vi önskar dig lycka i din resa till en bättre hud, vi finns i chatten om du har fler frågor eller funderingar. Du kan även mejla oss på suppot@rosalieve.com.

1 Kommentar

Går det att använda masken samtidigt som man använder rosazol?

Johanna oktober 01, 2023

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras