Vad är skillnaden med IPL-hårborttagning hemma och på salong?

För dem som funderar på IPL som ett alternativ för hårborttagning men är osäkra på om de ska välja IPL för hemmabruk eller på salong, så går vi i detta inlägg igenom skillnaderna mellan valen.

Tekniken är egentligen densamma både för IPL på klinik- och hemmabruk, men det är ens egna personliga preferenser som avgör vilket alternativ som passar en bäst. Vi listar skillnaderna i kostnad, tid, effektivitet och bekvämlighet så att du själv kan överväga vad som känns mest lämpligt för dig och din livssituation.

Rosalieve hårborttagning hemma

Vad är IPL och hur fungerar det?

IPL, eller "Intense Pulsed Light," är en teknik som används för hårborttagning och andra estetiska behandlingar. Tekniken fungerar genom ljuspulser som sänds ut och absorberas av melaninet i håret vilket genererar värme som skadar hårsäckarna. Genom regelbunden användning av IPL över tid förlorar hårsäckarna gradvis sin förmåga att producera hår, vilket leder till en väldigt långvarig reducering av hårväxten.

Melanin är ett naturligt pigment som ansvarar för att ge färg åt hud och hår. Melaninet produceras av celler kallade melanocyter som befinner sig i det översta lagret av huden, även känt som epidermis. När ljuset absorberas av melaninet omvandlas det till värmeenergi som når hårsäckarna, vilket försämrar deras livskraft och eventuellt sätter dem i en vilofas.

Vad skiljer sig åt mellan IPL hemma och på salong?

IPL-behandlingar har funnits tillgängliga på kliniker under en längre tid, men med teknikens framsteg har möjligheten att använda IPL hemma blivit mer vanligt. Men hur skiljer sig IPL hemma från behandlingar på en klinik och vilket alternativ passar en bäst? Nedan listar vi skillnaderna och vilka faktorer som kan få personer att välja den ena över den andra.  

1. KOSTNAD

En av de första faktorerna som många överväger är kostnaden. Kostnaderna för IPL behandling hemma och på klinik skiljer sig åt en hel del. Att köpa en IPL-enhet för hemmabruk innebär en engångskostnad, medan behandlingar på klinik innebär återkommande kostnader. IPL hemma kan vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ för dem med en mer begränsad budget. 

2. EFFEKTIVITET

IPL-enheter för hemmabruk är konstruerade med en lägre energinivå för att möjliggöra en säker användning utan en legitimerad sjuksköterska eller dermatolog närvarande. Detta innebär att du behöver genomgå fler behandlingar för att uppnå önskat resultat jämfört med de kraftfullare enheterna som används på salonger. Resultaten är dock densamma, men med behandling på salong når du de önskade resultaten oftast på kortare tid. För dem med en mer generös budget och brist på tålamod kan IPL på klinik vara rätt alternativ för att få bort oönskat hår. 

3. BEKVÄMLIGHET

För många människor spelar bekvämlighet en viktig roll i beslutet om vilken metod de väljer. IPL hemma ger användaren flexibiliteten att utföra behandlingen när det passar deras schema i bekvämligheten i hemmet, vilket kan vara särskilt passande för dem som lever livet på språng. IPL-behandlingar på kliniken kräver att du förbokar tid och gör resor till och från platsen, vilket kan skapa stress i vardagen.

Hur ofta måste jag göra behandlingar hemma vs. på kliniken?

Vanligtvis rekommenderas IPL-behandlingar med hemmaenheter användas 2-3 gånger i veckan under en period på 8-12 veckor. Behandlingstiden kan variera beroende på individuella resultat och kan ta kortare eller längre tid. Efter den inledande perioden kan 'touch-up'-behandlingar behövas varannan månad för att upprätthålla de långsiktiga resultaten.

Skillnaden på IPL hemma och salong

Behandlingstiden på kliniker kan variera, men professionella IPL-behandlingar utförs oftast med längre intervaller jämfört med hemmabruk. Vanligtvis  krävs det cirka 6-8 behandlingar för att uppnå önskat resultat med IPL-hårborttagning på kliniken med 4-6 veckors mellanrum för att uppnå optimala resultat.

Vad brukar IPL behandling på klinik kosta?

IPL-behandling på kliniker brukar oftast ligga på 1000–2000 kronor per session, beroende på behandlingsområde och klinikens prissättning. De vanligaste behandlingsområdena inkluderar ansikte, ben, bikinilinje och armhålor. Eftersom IPL-behandlingar vanligtvis kräver flera sessioner för att uppnå önskade resultat kan den totala kostnaden variera. Många kliniker erbjuder rabatterade priser om du köper ett paket med flera sessioner.

Om du behöver 6–8 sessioner och varje session kostar mellan 1000–2000 kronor, kan den totala kostnaden hamna mellan 6000–16000 kronor eller mer. Det är viktigt att komma ihåg att kostnaden för IPL-behandling på klinik inte bara omfattar behandlingen i sig utan kan också inkludera kostnader för konsultation, hudanalys och eventuella eftervårdstjänster. Priserna kan variera betydligt mellan olika kliniker och städer, så kom ihåg att kolla upp priserna för den klinik du planerar att besöka.

Sammanfattning

Ditt val mellan IPL hemma och på en salong beror helt på dina personliga preferenser, budget och den tid du är villig att lägga ner. IPL hemma erbjuder bekvämlighet och är ett mer prisvärt alternativ, men det kan kräva tålamod för att uppnå önskat resultat. Kom dock ihåg att slutresultatet är detsamma oavsett vilket alternativ du väljer, även om det kan ta lite längre tid att nå det med IPL hemma. Oavsett vilken metod du väljer är det alltid klokt att konsultera med en hudläkare för rådgivning baserat på din specifika hudtyp och dina behov.

Vi hoppas att du har fått den information du sökte och fått en klarare bild av skillnaderna mellan IPL hemma och på salong. Beslutet är ditt, och det är viktigt att fatta ett välgrundat beslut innan du tar ett steg framåt.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras