Rosacea försvann

Rosacea är en kronisk sjukdom som inte går att helt bota, alltså försvinner den inte helt. Det finns däremot en olika behandlingar och livsstilsförändringar du kan ta dig an för att hålla din rosacea i styr. I detta inlägg går vi igenom hur du kan förebygga framtida rosacea utbrott och hålla hudåkomman borta. 

VAD ÄR ROSACEA

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som i de allra flesta fall visar sig genom ansiktsrodnad, utvidgade blodkärl, utslag som är anliknande utslag och svullnad. I Sverige är rosacea relativt vanligt  med en uppskattning på ungefär 10% av befolkningen som är drabbad av hudsjukdomen. Rosacea delas upp i två olika komponenter, “vaskulär” vilket innebär att blodkärlen är drabbade. Denna form av rosacea leder till vidgade och ytliga blodkärl som leder till rodnad i ansiktet.

Den andra komponenten är en inflammatorisk reaktion i hudens talgkörtlar. Den inflammatoriska reaktionen orsakar akneliknande utslag på ansiktet som efterliknar papler eller pustler. 

Även fast det finns en rad olika behandlingsalternativ för rosacea så är själva hudåkomman och dess orsak lite av ett mysterium. Vi vet dock att genetiska faktorer spelar en roll i utvecklingen av rosacea hos vissa individer. 

Vad är rosacea, rosacea försvann

Hur börjar Rosacea visa sig

Så, hur börjar rosacea att framträda? Det börjar oftast väldigt oskyldigt med en lätt rodnad i ansiktet som inträffar så sällan att man knappt lägger märke till det. Med tiden börjar dessa tillfälliga rodnader att bli mer frekventa, och plötsligt inser du att något är fel. Vid det här laget har rodnaderna blivit allt vanligare och mer långvariga. Du kanske också upplever att huden känns mer torr eller stram, eller till och med glansig. Om du tittar närmare kan du även märka att porerna verkar större. Det är vid detta stadium som personer med rosacea oftast söker vård hos sin husläkare eller en hudspecialist för att få en diagnos.

Rosacea försvann

Som vi nämnde tidigare i inlägget är rosacea en kronisk hudsjukdom som aldrig går att helt bota, vilket betyder att din rosacea inte försvann helt efter att symptomerna lagt sig. Det finns en rad olika behandlingsalternativ, från receptbelagda läkemedel och krämer till injicering med hyaluronsyra och laserbehandlingar. Men vad som fungerar är oftast väldigt individuellt, det är viktigt att identifiera sina triggerfaktorer för att effektivt motverka nya utbrott. Det som gör Rosascea väldigt frustrerande att ha att göra med är att nästan vilken mat, dryck eller aktivitet som helst kan utlösa symptomen. Nedan listar vi några vanliga orsaker men du får själv göra detektivarbetet. 

  • Kryddstark, särskilt chili och peppar
  • Alkoholhaltiga drycker
  • Olika väderförhållanden som blåsigt väder eller växling av temperaturer. 
  • Stress och olika läkemedel för behandling av exempelvis kärlsjukdomar. 

För somliga försvinner rosacean med receptbelagda läkemedel som exempelvis antibiotika eller läkemedel som innehåller den aktiva substansen Ivermektin. Många slutar dock med de receptbelagda läkemedlen på grund av dess inverkan på kropp och hälsa. 

Det rekommenderas alltid att göra vissa livsstilsförändringar för att få rosacean att försvinna. Hitta dina triggerfaktorer och vidta de åtgärder som krävs för att förhindra framtida rosacea utbrott. Det kan exempelvis handla om att göra vissa förändringar i din kost, många personer med rosacea har positiva erfarenheter av ett ökat intag av zinkoxid. Ämnet verkar ha antiinflammatorisk effekt och hindrar rodnad och utslag. 

Hitta rätt hudvårdsprodukter mot rosacea

Personer med rosacea har oftast testat en uppsjö av hudvårdsprodukter utan någon större effekt. Personer med rosacea drabbad hud är ofta väldigt känsliga mot vissa typer av krämer, smink eller salvor, därför kan det vara väldigt svårt att välja rätt hudvårdsprodukter då man inte vet hur man ska reagera på förhand. Därför måste du tyvärr testa dig fram, i många fall brukar produkter som innehåller salicyl ha en lugnande effekt på huden och tar bort flammigheten. 

Leta efter produkter med ca 1-2 procent salicylsyra, vi på Rosalieve har hudvårdsprodukter speciellt framtagna för rosacea drabbad hud. Hudvårdsprodukter som innehåller alkohol bör du definitivt undvika då de ofta irriterar huden. Parfymer i hudvårdsprodukter kan också vara ett problem. Ett vanligt tecken på att produkten inte är lämplig för din hud är om huden börjar svida eller hätta till. 

Kan stress vara en triggerfaktor för rosacea?

Stress ligger högt uppe på listan av triggerfaktorer. Det är svårt att helt eliminera stressen i vår vardag men man måste dock lära sig att hantera den, annars blir det svårt att hålla rosacean i styr. Viktigt också att prioritera sömnen. 

Orsakar stress rosacea

Väder

Alla klagar på vädret, speciellt i Sverige. Men för personer med rosacea så är det befogat då vissa väderförhållanden faktiskt triggar rodnader i ansiktet. Vilket typ av väder som har större inverkan varierar från person till person. För vissa kan det vara kyla och blåsigt väder och för andra kan det vara värme och solstrålar. 

Som tur finns det sätt att skydda sig mot vädrets inverkan, mot solen kan du använda solkräm med innehåll av zinkoxid och titandioxid som ofta är snällare mot huden och skyddar den från att bli överhettad. 

För att skydda dig mot kallt väder kan du använda dig av en fuktkräm (icke vattenbaserad) om det är flera minusgrader vilket skyddar huden från kylans inverkan. Vid väldigt blåsigt väder kan du även använda en halsduk som även täcker en större del av ansiktet eller en skidmask som täcker allt utom ögonen.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras