Effektiva rosacea behandlingar

Rosacea är en kronisk hudåkomma som tyvärr inte går att bli av med permanent, men var inte orolig, det finns en rad olika behandlingar som markant reducerar symptomen av rosacea samt håller hudsjukdomen i styr. I detta blogginlägg går vi igenom vad rosacea är, vilka faktorer som potentiellt triggar igång symptomen samt vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga.

Vad är rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som i de flesta fall yttrar sig i form av ansiktsrodnad, vidgade blodkärl, anliknande utslag och svullnad. Det är kanske svårt att tro, i synnerhet när det känns som ingen förstår vad du går igenom men rosacea är relativt vanligt. I Sverige uppskattar man att så mycket som 10% kan vara drabbade. Rosacea är en hudsjukdom som kan delas upp i två komponenter. Den första komponenten är vaskulär, vilket betyder att blodkärlen är inblandade. Människor med rosacea har vidgade och ytliga blodkärl vilket leder till att de blir röda i ansiktet. 

Vad är rosacea

Den andra komponenten är en inflammatorisk reaktion i ansiktets talgkörtlar. Man tror att det beror på rodnaden, men hur och varför detta händer är ett mysterium. Vad man däremot vet är att den inflammatoriska reaktionen orsakar anliknande rosacea som uppträder i papler eller pustler. 

Så, hur ser rosacea ut? Det börjar ofta väldigt oskyldigt med lätt rodnad vilket gör att man sällan anar något. Vem går till exempel och misstänker att lätt rodnad är ett första tecken på en kronisk hudsjukdom? Och vem tycker det är konstigt att bli lite röd i ansiktet av sol och vind, eller efter några glas vin? Rosacea är nämligen svår att känna igen till en början och förändringarna sker gradvis  tills du plötsligt en dag inser att något är fel. 

Behandling av rosacea

Vid det här laget har rodnaderna blivit alltmer frekventa, kanske känns huden torr och stram, eller glansig och oljig ut. Vid en närmare titt på huden kan även porerna verka större och akneliknande utslag uppstår i ansiktet. Det är allra oftast under det här stadiet som personer bokar en tid hos husläkaren eller hudspecialisten och får därefter en diagnos fastställd. 

Symptom på rosacea

Hudsjukdomen drabbar oftast de centrala delarna av ansiktet, men ibland visar sig även rosacea på hakan, pannan samt ögonen. Personer upplever ofta lätt rosacea till en början som eventuellt utvecklas till en mer permanent rodnad i huden. I vissa fall kan rodnaden få en påföljd av utslag och knottror på huden som kan misstolkas för akne. Men till skillnad från akne får man inga pormaskar. 

Akne rosacea

Rosacea kan även påverka ögonen, en liten procent av alla rosacea drabbade har bara rosacea i ögonen. Symptom på rosacea i ögonen har ofta en påverkan på att ögonen blir röda, kliande och ljuskänsliga. I sällsynta fall leder rosacea i ögonen till problem med synen.

Hos andra kan huden bli svullen eller forma små tunna ytliga ådernät på grund av brustna blodkärl (telangiectasia). Nedan listar vi vanliga symptomer på rosacea:

  • Rodnad, oftast i ansiktets centrala delar
  • Ökad glans i ansiktet och oljig hud.
  • Torrhet i ansiktet, eller en känsla av att huden är tight och stram.
  • Papler och pustler. 
  • Talengiektasier (Tunna ytliga ådernät). 
  • Förstorade porer. 
  • Svullnad i ansiktet, speciellt näsan (rhinophyma)
  • Ögonbesvär.
  • Sveda och hetta i ansiktet.

Behandlingsalternativ för rosacea

Det finns en rad olika behandlingsalternativ tillgängliga för att behandla rosacea. Har du fått diagnosen fastställd av en läkare har du förmodligen fått antibiotika utskrivet av en läkare. I de flesta fall lindras symptomen vid rosacea med antibiotika inom en vecka eller två. Vissa upplever att antibiotikan fungerar bra och fortsätter med medicinen, men väldigt många upplever att effekten avtar efter ett tag. Många exkluderar behandlingen med antibiotika på grund av dess biverkningar såsom kronisk svampinfektion och mag- och tarmbesvär. 

Rosacea alternativ behandling

Innan du går in på vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga är det viktigt att du själv gör detektivarbetet för att identifiera dina “triggerfaktorer”.  Det som är så frustrerande med rosacea är att nästan vilken mat, dryck eller aktivitet som helst kan trigga igång symptomen, det är oftast väldigt individuellt. Listan på faktorer som triggar igång symptomer av rosacea, men bli inte panikslagen, det är oftast så att du bara reagerar på några enstaka faktorer. Här kommer några vanliga orsaker. 

  • Olika typer av mat och drycker. Som alkoholhaltiga drycker eller kryddstark mat.
  • Väder. Höga temperaturer, starka vindar och solens UV-strålar kan trigga igång rosacea. 
  • Läkemedel. Vissa mediciner som används för hjärt- och kärlsjukdomar kan orsaka rodnad som triggar rosacean. 
  • Stress är en vanlig faktor som triggar igång rosacea symptom hos många människor idag. 

Orala läkemedel mot rosacea

Antibiotika läkemedel som skrivs ut för rosacea är bland annat tetracyklin, Minocyklin och Doxycyklin. Vid svårartad rosacea som inte tycks svara på några läkemedel kan isotretinoin användas (Accutane och Roaccutane). Det är ett mycket verksamt antiinflammatoriskt läkemedel som kan minska papler och pustler, samt dämpa svår hetta och sveda i ansiktet. Andra läkemedel skrivs även ut för personer med rosacea som rodnar ofta och okontrollerat. Starka läkemedel som betablockerare används av människor som upplever att deras flusher är ett stort socialt problem som begränsar dem i deras liv. 

Medicin mot rosacea

Samtliga läkemedel är receptbelagda och skrivs ut av en läkare eller hudspecialist. Boka en tid hos din vårdcentral för att diskutera vilka behandlingar med orala läkemedel för rosacea som finns tillgängliga för dig. 

Topikala läkemedel mot rosacea

Topikala läkemedel som krämer som appliceras på huden kan ofta användas tillsammans med orala läkemedel eller enskilt. Den vanligaste substansen som föreskrivs för rosacea är metronidazol som motverkar mikroorganismer, och används för att minska rodnad, hudutslag och inflammerade knottror. Läkare skriver ibland ut det ena läkemedlet efter det andra med förhoppningen att något tillslut ska fungera. 

Zink mot rosacea

Många personer med rosacea har goda erfarenheter av zinkoxid. Ämnet tycks ha antiinflammatoriska egenskaper som dämpar rodnad och förebygger uppkomsten av papler och pustler. Vissa zinkprodukter innehåller även andra ämnen som kan irritera rosacea-drabbad hud, därför är det viktigt att känna efter hur din hud reagerar. 

acne rosa

Hudvårdsprodukter för rosacea

Personer med rosacea har ofta väldigt känslig hy och inte tål vissa krämer, smink eller salvor. Det gäller att pröva sig fram eftersom man inte vet på förhand hur huden kommer att reagera. Produkter som innehåller alkohol, pepparmint eller parfymer är ofta irriterande för huden. 

Comey Rosacea serum fungerar både för fet och torr hud. Comey orsakar sällan sveda eller irritation i huden. Den förtunnar heller inte huden eller täpper igen talgkörtlarna vilket är en stor fördel när det gäller rosacea.

Även topikala C-vitaminprodukter sägs ha en god effekt mot rosacea. Vitamin C ökar kollagenproduktionen när den absorberas av huden vilket är kroppens byggstenar. 

IPL mot rosacea

Det finns en rad olika typer av lasrar som används för olika hudbesvär. Användningsområdet av lasern styrs av dess specifika våglängd och energistyrka. Laser har under många år använts för att behandla rosaceatelangiektasier. 

IPL behandling för rosacea är det senaste som används för att motverka flusher och vidgade blodkärl. IPL är effektivt mot rosacea då den använder olika våglängder som går att ställa in efter personens individuella behov. Fördelarna med IPL behandling för rosacea är att även små mer djupsittande blodkärl kan behandlas utan att omkringliggande hud skadas. 

Till skillnad från laser är IPL inte lika begränsad på hur djupt ljuset kan gå och vad den kan behandla. IPL ger ifrån sig ljus med många olika våglängder vilket möjliggör penetration även till de djupare skikten av huden om trasiga blodkärl finns där. 

Rosacea behandling laser

Även en mindre invasiv behandling som är mer skonsam mot huden är LED-ljusterapi. LED-ljusterapi använder ljusenergi som inte tvingar sig in på huden och triggar kroppens naturliga reparationsprocesser.  

Sammanfattning

Det generella rådet för att hålla rosacean under kontroll är att förhindra att huden blossar upp och blir inflammerad. Med hjälp av att hålla en bra och näringsrik kost, identifiera dina triggerfaktorer och använda behandlingar som bäst passar din hud kommer du att lyckas med det. Vi hoppas du fått den information du är ute efter och vi önskar dig lycka till i kampen mot rosacea. Har du fler frågor eller funderingar kan du kontakta oss på support@rosalieve.com

 

 

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras