Kråksparkar

Kråksparkar, även känt som skrattrynkor är lite mer djupgående rynkor som sträcker sig från ögonvrån och liknar små kråkfötter, därav namnet “kråksparkar”. Kråksparkarna eller skrattrynkorna börjar oftast visa sig endast när vi ler eller kisar, men övergår eventuellt till permanenta rynkor i samband med att huden förlorar volym och elasticitet med åldern. Det lilla känsliga området runt ögonen är cirka 40% tunnare än resterande hud och är därför mer benägen att bilda rynkor. 

Vad orsakar kråksparkar/skrattrynkor?

Innan vi går in på vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga för kråksparkar ska vi titta lite närmare på vilka orsaker som påverkar uppkomsten av kråksparkar bortsett från åldern. Huden består av vävnader som innehåller fiberproteiner som kallas kollagen och elastin som jobbar tillsammans för att hålla huden stram och frisk. Området runt ögonen är extra känsligt och kan lättare utsättas för slitage med åldern i samband med att huden producerar mindre kollagen, elastin och vätska. Huden blir då uttorkad och vävnaderna i huden kan enklare skadas av exempelvis rökning, UV-strålar, sömnbrist eller stress vilket ökar risken för att kråksparkar/skrattrynkor formas. Här är några vanliga faktorer som påverkar uppkomsten av kråksparkar:


Solexponering: För frekvent exponering av solljus under dagens starkaste soltimmar bryter ner hudens elastin och kollagen. UV-strålning underlättar det även för fria radikaler att samlas i cellmembranet vilket kan förstöra cellproduktionen i huden och kråksparkar bildas i förtid. Personer med ljusare hudton har oftast högre sannolikhet att påverkas av solens strålar då de generellt har sämre skydd mot solen jämfört med personer med mörkare hudton. Använd alltid solkräm och vistas inte i solen under de starkaste soltimmarna. 

Rökning: Rökare är oftast medvetna om hälsoriskerna som tillkommer med rökning men de är inte alltid medvetna om hur det påverkar huden. Cigarettrök innehåller tusentals kemikalier som bryter ner kollagen och elastinnivåerna i huden samt vitamin C. Detta bidrar till att din hud bli hängig, rynkor formas enklare när vi använder ansiktsmusklerna och kråksparkar bildas. Försök trappa ner på rökningen eller sluta helt för att uppnå en frisk och stram hud. 

Brist på sömn och stress: Stress och sömnbesvär kan påverka den hormonella balansen och hindra cellerna från att reparera inflammation i huden. Detta leder till att rynkor enklare uppstår. Se till att få tillräckligt med sömn och minska stressen i ditt liv, kanske enklare sagt än gjort men det är dock väsentligt för en frisk och hälsosam hud. 

Vad orsakar kråksparkar?

Vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga för kråksparkar?

Det finns en rad olika behandlingar tillgängliga som syftar till att antingen förebygga eller reducera existerande kråksparkar. En del av behandlingarna vi listar nedan inkluderar estetiska skönhetsingrepp där det krävs att du pratar med en legitimerad sjuksköterska eller hudspecialist innan du utför behandlingarna. Vi listar även andra naturliga men samtidigt effektiva hudvårds behandlingar som du kan använda utan eventuella bieffekter eller stora kostnader. 

Botox och fillers mot kråksparkar

Botox är ett muskelavslappnande medel som innehåller det aktiva ämnet botulinumtoxin som injiceras ytligt i huden där kråksparkarna är formade. En behandling med botox kan vara ett sätt att släta ut rynkorna genom att tillfälligt stänga av signalerna i huden som får musklerna att dra ihop sig. Detta leder till att kråksparkarna minskar markant och nya rynkor hindras från att bildas. 

Botox kan kombineras eller ersättas med fillers som ger området volym och fukt. Som vi gick igenom tidigare i inlägget så får huden brist på vätska och volym med åldern, då hjälper fillers huden att återfå sitt strama utseende. En kombination av både Botox och fillers kan vara extra effektivt för behandling av kråksparkar. Behandlingarna kan behöva att upprepas ytterligare en gång efter 6 månader. 

Injektionsområdet kan bli rött och börja blöda lite grann när Botox eller fillers injiceras och patienten kan uppleva mild smärta efter behandlingen. Även blåmärken, spänning och klåda har rapporterats. 

Botox och fillers mot kråksparkar

LASER BEHANDLING

En laserbehandling eller laserslipning för kråksparkar fungerar genom att avfyra laserpulser som skapar en hastig värmeutveckling i området där rynkorna är synliga. Värmen hettar upp vätskan i huden och ett tunt lager försvinner för varje laserpuls. Detta triggar igång kollagen och elastin produktionen vilket föryngrar huden.

En specifik typ av laser som används för dessa typer av ingrepp är Ablativ fraktionell laser som endast slipar ner delar av huden. Lasern tvingar sig in i huden skapar mikroskopiska hål vilket leder till en snabbare läkningsprocess. En laserbehandling för reducering av kråksparkar är ett relativt kraftfullt ingrepp på huden och kräver vanligtvis att patienten tar en till två veckors ledighet efter behandlingen för att återhämta sig. 

LED-LJUSTERAPI

En alternativ behandling till laser som är mindre invasiv och billigare i pris är LED-ljusterapi. LED-Ljusterapi använder ljusenergi som inte tvingar sig in i huden och därmed inte skadar vävnaderna vilket gör att du direkt kan återgå till dina planerade aktiviteter efter behandlingarna. Fibroblast cellerna som är de vanligaste cellerna i läderhuden stimuleras av LED-Ljusterapi, det gör i sin tur att produktionen av kollagen och elastin proteinet i huden återhämtas samt ökas vilket i sin tur motverkar kråksparkar. 

Vanligtvis brukar LED-ljusterapi användas som ett komplement till användarens omfattande hudvårdsrutin. Ledljusterapi använder led-ljusenergi som fördelas genom olika lysdioder och når hudens olika lager beroende på vilken färg och våglängd du använder. Läs mer om LED-ljusterapi HÄR.

LED-Ljusterapi mot kråksparkar

ANTI-AGING SERUM ELLER KRÄMER MOT KRÅKSPARKAR

Antirynkkrämer har en återfuktande och lugnande effekt på skadad och uttorkad hud. Antirynkkrämer innehåller vanligtvis de verksamma ämnena Retinoider och vitamin C. Retinoider är ett derivat av vitamin A som har bevisats vara effektivt till att förebygga och reducera kråksparkar. Antirynkkrämer boostar kollagen produktionen när vätskan absorberas av huden vilket aktivt förebygger uppkomsten av nya rynkor och bibehåller hudens elasticitet. 

Antirynkkräm bör inte användas som en ersättare till din nuvarande hudvårdsrutin utan mer som ett komplement. Ifall du exempelvis sover bra, minskar rökningen och stressen i ditt liv så kan en antirynkkräm hjälpa dig på traven. Vi på Rosalieve har ett unikt utbud av dermatologiskt testade serum som aktivt motverkar påsar under ögonen och kråksparkar.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras

Handla